
Politică
Le Monde: Francezii sunt conştienţi că nu mai pot trăi pe credit
sarkozy-asteptat-noua-caledonie-foto-reuters.jpg

Cotidianul Le Monde, considerat mai echilibrat şi mai puţin înfeudat politic, consideră că economiile pe care le vrea guvernul vor afecta în primul rând clasele mijlocii şi modeste. Cei bogaţi, spune ziarul, chiar dacă vor fi taxaţi, pentru că guvernul are ambiţia echităţii, nu vor avea prea mult de suferit, iar anul 2011, spun alţi experţi, a fost unul foarte bun pentru ei.
În ciuda criticilor formulate de opoziţie la adresa acestui plan, s-ar părea totuşi că francezii sunt conştienţi în acest moment că nu se mai poate trăi pe credit. Potrivit unui sondaj, 60% dintre francezi ar fi chiar de acord ca acest principiu să fie înscris în constituţie, sub forma unei "reguli de aur" cum i se mai spune. Altfel spus, să fie înscrisă în legea fundamentală a ţării faptul că finanţele publice trebuie redresate cu orice preţ. Socialiştii se opun însă oficializării constituţionale a acestei reguli de aur şi subliniază că Franţa a încălcat fără să-şi facă mari probleme o alta, decisă la nivel european, prin care deficitul public în zona euro era limitat la 3% din Produsul Intern Brut.
Şi pentru că vorbim de euro, multă lume se îngrijorează de soarta monedei unice europene, inclusiv chinezii. Totuşi, preşedintele chinez Hu Jintao i-a declarat oaspetelui său francez că are încredere în moneda europeană euro, iar şeful statului francez a declarat, după întrevederea cu omologul său chinez, viziunea lor în privinţa multor dosare este în mare identică. Sunt fără îndoială cuvinte de circumstanţă, în realitate chinezii sunt nişte parteneri dificili pentru occidentali care nu reuşesc, de exemplu, să convingă autorităţile de la Beijing să-şi modifice politica monetară. Moneda chineză rămâne subevaluată pentru că astfel profită exporturile chineze, iar de câte ori occidentalii, cum a făcut joi şi Nicolas Sarkozy, amintesc de acest lucru, chinezii spun "da, da" vom lua măsuri, dar de fapt nu fac nimic.
Şeful statului francez a mai făcut această escală în China pentru a pregăti viitorul summit G20 de la Cannes, pe 3 şi pe 4 noiembrie. Franţa, care asigură până la sfîrşitul anului preşedinţia celor două grupuri, G20 şi G8, mai speră să poată lansa câteva reforme importante privind economia mondială, printre altele o taxare a tranzacţiilor internaţionale. "China are de jucat un rol major în acest sens", a mai spus Nicolas Sarkozy. În Franţa, însă, mulţi experţi subliniază că autorităţile de la Beijing nu sprijină niciodată o reformă sau o schimbare care nu este în avantajul Chinei.