Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde : "Uniunea Europeană şi bătaia de cap a politicii româneşti"

ue.jpg

Le Monde : "Uniunea Europeană şi bătaia de cap a politicii româneşti"

Presa internaţională a consacrat spaţii largi rezultatele referendumului din România. "Uniunea Europeană şi bătaia de cap a politicii româneşti". Sub acest titlu, influentul cotidian francez Le Monde critică întreaga clasă politică de la Bucureşti.

Slaba participare la referendumul din România l-a salvat pe preşedintele Traian Băsescu. Din păcate, ţara nu este salvată nici de criza politică, nici de cea economică. Fiecare tabără revendică un motiv de satisfacţie: pentru Băsescu, slaba participare demonstrează că majoritatea românilor îşi doreşte să-şi ducă mandatul până la capăt.

Pentru opozanţii şefului statului, faptul că peste 80 la sută dintre votanţi s-au pronunţat pentru destituire arată amploarea nepopularităţitii preşedintelui. Ţinând cont că e puţin probabil ca în actualul context clasa politică să dea dovadă de  bun simţ sau de un simţ al responsabilităţilor, conflictul care paralizează puterea de la Bucureşti riscă să continue, avertizează Le Monde.

Ziarul reaminteşte apoi cititorilor săi cum s-a ajuns la această situaţie: după ce a cunoscut o extraordinară perioadă de creştere economică, România s-a confruntat cu criza economică şi a fost nevoită să ceară ajutor internaţional. Măsurile de austeritate promulgate de Traian Băsescu au provocat revolta populaţiei şi apoi criza guvernamentală.

Numit premier în luna mai, Victor Ponta l-a acuzat pe preşedinte că şi-a depăşit atribuţiile intervenind în politica economică. Metodele aplicate de Ponta nu sunt însă nici ele lipsite de critici: felul în care a tratat Curtea Constituţională a obligat Comisia Europeană să reamintească Bucureştiului obligaţiile sale în materie de independenţă a justiţiei.

Totul pe fond de acuzaţii reciproce de corupţie, nepotism şi plagiat. Pentru Uniunea Europeană situaţia este greu de gestionat, ba chiar periculoasă ţinând cont de criza prin care trece, scrie acelaşi Le Monde. În faţa îndoielilor tot mai mari cu privire la capacităţile României de a adera din plin la valorile şi criteriile Europei, Bruxelles şi ţările membre ale UE trebuie să-şi multiplice neapărat presiunile asupra României - aşa cum au făcut-o cu Ungaria - ca să trezească la realitate clasa politică de la Bucureşti, conchide ziarul francez.

 Le Monde consacră atât editorialul cât şi un articol amplu, în interiorul publicaţiei rezultatelor referendumului, un articol semnat de jurnalistul român Mirel Bran.

Autorul corespondenţei remarcă faptul că "preşedintele român supravieţuieşte scrutinului care fusese organizat ca să-i valideze destituirea". Un referendum realizat sub presiunea Uniunii Europene chiar dacă şi legea română prevedea această opţiune, notează apoi Mirel Bran. Premierul Victor Ponta şi aliatul său, Crin Antonescu au avut dificultăţ să mobilizeze electoratul plecat la mare sau la munte în această duminică caniculară.

Starea vremii nu i-a încurajat pe oameni să meargă la vot cu toate că principalul adversar al preşedintelui, coaliţia USL, a făcut totul pentru a-i atrage pe oameni: a instalat urne mobile în hoteluri, în restaurante, pe plaje şi în vârf de munte ba chiar la Constanţa primarul oraşului a făcut turul secţiilor de votare în compania unei echipe de tinere fete îmbrăcate doar în bikini.

Ziaristul de la Le Monde notează faptul că întreaga campanie electorală care a precedat cosnultarea populară a fost presărată cu insulte. Principalele ţinte ale acestei dezlănţuiri politice fără precedent au fost, pe lângă şeful statului, preşedintele Comisiei Europene şi Viviane Reding, comisarul de la justiţie. Prinsă în vâltoarea naţionalistă, coaliţia de la Bucureşti a dat toată vina pe instituţiile europene şi pe presa internaţională. După ce a redus puterile Curţii Consituţionale, Victor Ponta a modificat legea electorală pentru a-l putea demite mai uşor pe preşedinte. Doar sub presiunea CE premierul a dat înapoi şi a organizat referendumul. Acuzat de plagiat, cu o credibilitate ştirbită, acelaşi Ponta a încercat însă apoi să modifice regulile electorale, lucru care a dus la boicotul simpatizanţilor lui Băsescu. Fostul căpitan de vas mai supravieţuise unui alt referedum de destituire în 2007, reaminteşte Le Monde. Chiar dacă cota de popularitate a preşedintelui este de doi ani în cădere liberă din cauza măsurilor de austeritate destinate să evite repetarea scenariului grecesc, adversarii săi n-au reuşit să-i mobilizeze pe alegători. Traian Băsescu îşi va relua funcţiile dar alianţa social-liberală îi contestă deja legitimitatea. Cu alte cuvinte, "criza plitică din România nu şi-a spus ultimul cuvânt" conchide Mirel Bran articolul din Le Monde.

Şi ziarul conservator Le Figaro a cometat pe un ton dur situaţia din România. Le Figaro e de părere că legea fundamentală, Constituţia, adoptată în 1991, a dat naştere unei instabilităţi politice cronice în România de când a sosit la putere Traian Băsescu. Într-o ţară lipsită de tradiţie democratică, un regim semi-prezidenţial întâmpină greutăţi în perioade de coabitare. Mai ales dacă preşedintele este adeptul raporturilor de forţă, ceea ce este cazul cu Băsescu. Astăzi în vârstă de 60 de ani, preşedintele a dat dintotdeauna dovadă de o mare poftă de putere. În 2004 în cursul unei dezbateri televizate cu Adrian Năstase, adversarul său de atunci la prezidenţiale, fostul căpitan de vas recunoscuse nu fără umor că şi el - ca şi Năstase - este un pur produs al culturii comuniste. Impulsiv, gură mare, provocator, manipulator, Traian Băsescu nu a făcut nimic ca să calmeze jocul şi, ca şi opozanţii săi, nu a avut niciun scrupul să răstălmăcească Constiutuţia, interpretând-o după plac. Puternica personalitate a lui Băsescu nu trebuie să mascheze însă adevărata miză a crizei de la Bucureşti şi anume repunerea în cauză a unui sistem oligarhic moştenit din epoca tranziţiei. E vorba de preluarea sub control a instituţiilor şi aparatului de stat de către o nouă clasă de antreprenori devenită prosperă în condiţii opace în momentul trecerii la economia de piaţă. Trebuie spus, notează Le Figaro, că în ciuda punerilor în gardă lansate de Bruxelles, combaterea marii corupţii a rămas fără efect până la sosirea la putere a lui Băsescu. Astăzi, preşedintele nu mai are ce pierde, nu se mai poate reprezenta pentru un nou mandat dar acest om orgolios ar dori, se spune, să lase o urmă în istoria României. Poate că e deja cazul graţie justiţiei care a devenit independentă. Chiar dacă n-a reuşit să dezmembreze vechile reţele de influenţă de pe vremea fostului regim, a pus cel puţin capăt culturii impunităţii care caracteriza până nu demult elitele conducătoare.