Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea Capitalei naşte controverse

chiliman-andrei-poza-mai-mica.jpg

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman cere un referendum pentru legea Capitalei.

Deputaţii PDL propun un proiect de lege a Capitalei. Acesta prevede un primar general, un singur Consiliu, un singur buget, iar primarii de sector să fie numiţi dintre consilieri. Proiectul legii Capitalei, care urmează să fie supus dezbaterii publice a stârnit reacţii pozitive şi negative. Andrei Chiliman de exemplu vrea un referendum.

Legea Capitalei prevede printre altele că formaţiunea care va câştiga majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti va numi vice-primarii generali şi primarii de sector.

Va exista un singur buget, numărul consilierilor generali va creşte la 90, iar numărul posturilor din administraţia publică va scădea cu cel puţin trei sute.

Consilierii municipali care lipsesc nemotivat la trei şedinţe de constituire a CGMB îşi pierd posturile.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PDL, Vasile Gherasim spune la RFI că legea va uniformiza astfel dezvoltarea oraşului.

"Proiectul este impus de realităţile din Bucureşti şi nicidecum făcut aleatoriu. Avem şase sectoare cu grade diferite de dezvoltare economică, socială şi culturală", explică Gherasim.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman i-a cerut primarului general, Sorin Oprescu să facă un referendum în Bucureşti, pe tema alegerii primarilor de sector.

Andrei Chiliman spune la RFI că prin acest proiect, PDL doreşte să desfiinţeze alegerea primarilor.

"Când vrei să faci o lege cu implicaţii atât de profunde, care va afecta în mod negativ activitatea din Bucureşti, e bine să apelăm la această formă normală de consultare, referendumul", afirmă primarul liberal.

PDL Bucureşti a discutat recent despre acest proiect, în care practic puterile primarilor de sector ar urma să fie limitate, iar consiliile locale ale primăriilor de sector să fie desfiinţate.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea a declarat pentru HotNews.ro că forma finală a propunerii legislative nu a fost încă stabilită, dar că partidul său intenţionează să adopte proiectul de lege în cursul acestui an, astfel încât noile reguli să se aplice la alegerile locale din 2012.

 
Versiunea audio a textului