Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea educaţiei contestată, cea a pensiilor promulgată

PSD şi PNL au sesizat Curtea Constituţională pe legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Între timp, preşedintele a promulgat legea pensiilor după ce magistraţii CC au decis că actul normativ nu încalcă legea fundamentală.

Legea educaţiei este viciată de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acesteia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern, arată în sesizare reprezentanţii PSD şi PNL.

Cele două partide  afirmă că prin angajarea răspunderii Guvernului a fost ocolită procedura de legiferare consacrată de Constituţie, în condiţiile în care un proiect similar se află în dezbatere la Senat.

Semnatarii invocă şi faptul că Legea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se va aplica din următorul an şcolar, condiţia urgenţei adoptării invocată prin procedura de angajare nesubzistând.

Deputaţii opoziţiei invocă mai multe articole din lege care ar încălca prevederile Constituţiei.

Majoritatea se referă la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, la autonomia universitară, la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional

Semnatarii spun ca acest lucru ar institui o naţionalizare.

Legea pensiilor, promulgată

Curtea Constituţională a decis şi că Legea pensiilor, modificată de deputaţi la solicitarea preşedintelui, este constituţională.

Actul normativ stabileşte ca bărbaţii să iasă la pensie la 65 de ani iar femeile la 63 de ani.

Iniţial, proiectul stabilea ca vârsta de pensionare sa fie de 65 de ani atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.

Şeful statului a arătat, printre altele, în cererea de reexaminare că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu şapte ani, de la 58 la 65 de ani.