Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea educaţiei a fost adoptată

Legea educaţiei este considerată adoptată. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, marţi, 14 decembrie. Adoptarea legii a fost posibilă, după ce liberalii şi-au retras semnăturile de pe moţiunea de cenzură, depusă după asumarea răspunderii Guvernului.

Roberta Anastase (PDL) a anunţat că moţiunea de cenzură nu mai există şi că, în consecinţă, legea educaţiei este considerată adoptată.

"Au fost 22 de semnături retrase, din 138 de toate. Acum mai sunt 116 semnături şi putem considera că nu mai există moţiune de cenzură, iar legea educaţiei naţionale va fi considerată adoptată", precizează ea.

Legea educaţiei

Liviu Pop, secretar general FSLI

AscultăDownload

Varianta adoptată de Guvern nu va aduce o reformă reală a educaţiei, spune la RFI Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

În tabăra Opoziţiei, preşedintele Senatului, Mircea Geoană declară că indiferent de "şiretlicul procedural" pe care îl vor încerca reprezentanţii Puterii, acesta nu le va folosi, pentru că el va sesiza Curtea Constituţională.

Deputatul PNL, Ludovic Orban a anunţat şi el marţi, în plenul Parlamentului, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională modul în care legea a fost considerată adoptată.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, în plenul Parlamentului, că grupurile parlamentare ale PNL se vor retrage de la lucrările Parlamentului, dacă procedura de asumare a răspunderii pe legea educaţiei va fi considerată încheiată : "Gestul dumneavoastră nu face decât să demonstreze încă o dată că ceea ce numim stat de drept în România nu mai există".

De partea sa, preşedintele UDMR, Marko Bela spune că nu politicienii au nevoie de o lege bună a educaţiei, ci copiii : "Aş vrea să fac o replică la ceea ce a spus domnul deputat Ludovic Orban. Domnul coleg a făcut o referire la UDMR, după ce s-au făcut deja foarte multe referiri la interesele UDMR. Domnul deputat, nu noi, cei din UDMR, avem interesul legii educaţiei, fiindcă noi am făcut şcoala, am făcut şi universitatea. Dumneavoastră, după atitudinea pe care o aveţi, eventual aveţi nevoie de legea educaţiei. În cazul nostru, copiii au nevoie, copiii români, copiii maghiari, copiii majoritari sau copiii minoritari din ţara aceasta au nevoie de o lege bună a educaţiei. Nu politicienii UDMR sau politicienii PNL, PSD şi aşa mai departe".

Sesizarea Curţii Constituţionale

Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL

AscultăDownload

În replică, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti spune că nu l-a văzut niciodată pe preşedintele UDMR atât de nervos, ceea ce demonstrează că legea cu pricina convine doar UDMR. "Faptul că vice-premierul şi preşedintele UDMR, Marko Bela a venit aici atât de nervos - nu l-am văzut niciodată atât de nervos - demonstrează tocmai că această lege conţine şi prevederi care covin doar UDMR. Asta e o realitate, nu ne putem ascunde", declară senatorul liberal.

Legea educaţiei prevede, între altele, că elevii minorităţilor vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă. În plus, limba română va fi studiată ca o limbă străină, deci după manuale speciale, mult mai uşoare.