Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea educaţiei, la mâna Curţii Constituţionale

elevi-ridica-mana-timp-ce-o-profa-scrie-ciudatenii-tabla.jpg

Legea educaţiei va reforma din temelii învăţământul românesc, susţine Guvernul.

Curtea Constituţională analizează marţi, 4 ianuarie, a treia plângere a Opoziţiei referitoare la modalitatea în care a fost adoptată, prin asumarea răspunderii, legea educaţiei naţionale. Profesorii speră că de această dată Curtea Constituţională va face dreptate.

PSD, PNL şi PC contestă atât procedura, motivând că nu exista urgenţa pentru întrebuinţarea ei, cât şi o serie de articole din noua lege a educaţiei.

Deputatul PNL, Alina Gorghiu spune la RFI că dacă ar fi să fie consecvenţi, judecătorii de la Curtea Constituţională ar da câştig de cauză Opoziţiei, date fiind verdictele anterioare, prin care s-au pronunţat împotriva procedurii de angajare a răspunderii.

Legea educaţiei

Alina Gorghiu, deputat PNL

AscultăDownload

Reforma învăţământului

Marius Nistor, preşedinte executiv Spiru Haret

AscultăDownload

Între altele, legea încalcă autonomia universitară, garantată de Constituţie, explică parlamentarul liberal.

De partea lor, profesorii speră că de această dată Curtea Constituţională va face dreptate. Dacă nu, înseamnă că instituţia Parlamentului, dar şi dialogul social devin inutile spune preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Una dintre mizele noii legi a educaţiei este învăţământul pentru minorităţi. Astfel, elevii de altă etnie vor putea studia Istoria şi Geografia României în limba maternă. În plus, ei vor învăţa limba română ca o limbă străină, deci după manuale speciale.

Aceste prevederi au stârnit furia Opoziţiei, care acuză intenţia Puterii actuale de a "segrega" învăţământul românesc.