
Politică
Legea imigraţiei, avizată în primă lectură
rromi-poza-reuters-expulzati-politie-20101013121706.jpg

Parlamentul francez a adoptat în primă lectură controversatul proiect de lege privind imigraţia, în ciuda protestelor vehemente ale Opoziţiei.
Actul normativ permite retragerea cetăţeniei franceze, în cazul persoanelor care au ucis un reprezentant al forţelor de ordine, dar şi repatrierea cetăţenilor străini acuzaţi de cerşetorie agresivă, furturi sau ocuparea ilegală a unui teren. Această măsură i-ar viza în principal pe rromi, potrivit Opoziţiei, care denunţă caracterul rasist al legii.
Între timp, la Bruxelles, Comisia Europeană stă cu ochii pe Franţa şi nu e prea mulţumită, potrivit site-ului Euractiv.
Franţa a primit un ultimatum de la Bruxelles, să dovedească legalitatea măsurilor de desfiinţare a taberelor ilegale de rromi şi repateriere a acestora şi să transpună total în legislaţia franceză prevederile directivei privind libera circulaţie.
Comisia Europeană a cerut explicaţii şi în privinţa unei controversate circulare, care-i viza în particular pe rromi. Termenul limită : 15 octombrie. În caz contrar, Franţa riscă să fie trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Euractiv susţine, citând surse oficiale de la Bruxelles, că deocamdată Franţa "nu a făcut prea multe", pentru a răspunde Comisiei Europene şi "pare nerealist că măsuri relevante vor fi luate până la termenul limită".
În acest caz, scrie Euractiv, citând aceleaşi surse oficiale, există riscul ca în data de 28 octombrie, Comisia Europeană să declanşeze procedurile pentru sancţionarea Franţei, aceasta cu atât mai mult, cu cât un nou scandal mocneşte între Paris şi Bruxelles, după ce Le Monde a denunţat existenţa unei baze de date cu caracter rasist, privind cetăţenii aparţinând "minorităţilor etnice non sedentare", conchide Euractiv.
În replică, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson a promis că Franţa va transpune în legislaţia naţională directiva privind libera circulaţie, fără a preciza când şi cum.
"Vom furniza toate dovezile, toate garanţiile necesare" că am respectat legislaţia europeană, a mai spus Besson, arătându-se "foarte încrezător şi senin asupra finalului dialogului cu Bruxelles-ul".