Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legi controversate în Ungaria. Viktor Orban: "Barroso nu are dreptul să le conteste!"

viktor-orban-foto-reuters.jpg

Premierul ungar Viktor Orban. Foto: Reuters

Într-un interviu televizat, premierul Viktor Orban a vorbit joi seară despre scrisoarea de răspuns trimisă lui Jose Manuel Barroso în care i-a adus la cunoştinţă că Budapesta refuză să dea curs retragerii sau amânării adoptării a două proiecte de lege considerate de preşedintele Comisiei Europene drept contravenind legislaţiei europene. Este vorba de legea organică privind sistemul de impozitare şi legea privind Banca Naţională. Ultima lege a fost aspru criticată şi de Banca Centrală Europeană pe motivul lezării  independenţei băncii de emisie.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari:

În scrisoarea de răspuns, Orban a afirmat că legile incriminate sunt în perfect acord cu legislaţia comunitară, în consecinţă Barroso "nu are nici dreptul, nici posibilitatea" să le conteste. Cele două proiecte de lege fuseseră motivul pentru care comisarul european Olli Rehn a dispus întreruperea negocierilor preliminare purtate la Budapesta de către delegaţia FMI şi UE în vederea acordării unei noi linii de credit Budapestei.

În acelaşi interviu, Orban a încercat să bagatelizeze importanţa creditului, afirmând că Ungaria se poate finanţa şi singură de pe pieţele de capital, că Budapesta nu are nevoie de bani, ci de o plasă de siguranţă în cazul în care aceste pieţe de capital s-ar prăbuşi. Observatorii opinează că, probabil, avem de a face cu o nouă stratagemă a lui Orban prin care vrea să forţeze obţinerea unei linii de credit de precauţie, în locul creditului stand-by, care ar conţine obligativitatea unor controale severe şi i-ar cere şi abandonarea politicii sale economice neortodoxe. Orban nu a exclus eşuarea negocierilor.

Observatorii presupun că guvernul are un plan B, făcut posibil tocmai de adoptarea unei noi legi a Băncii naţionale, ceea ce ar deschide calea spre rezervele monetare ale băncii centrale.

Noua lege electorală: "Câştigători în alegeri cu o treime din voturi"

Alături de cele două legi contestate de Comisia Europeană, este vorba, printre altele, şi de votul privind noua lege electorală, respinsă în bloc de opoziţie şi care prin redesenarea circumscripţiilor electorale şi revalorizarea voturilor restante ale învingătorilor ar asigura la alegerile generale din 2014 ca partidul de guvernământ să obţină din nou majoritatea cu numai o treime din voturi.

Vineri dimineaţă, sesiunea parlamentară a întârziat mai bine de o oră din cauza demonstraţiei de protest a deputaţilor partidului verde LMP, care s-au legat unii de alţii cu lanţuri pentru a împiedica accesul în clădirea legislativului. Ei purtau pancarte cu portretele deputaţilor majorităţii şi inscripţii, cerând refuzul votării legilor antidemocratice.

Faţă de proiectul legii electorale au fost exprimate serioase dubii şi critici în ţară şi străinătate, printre altele de către secretarul de stat american Hillary Clinton, care în cursul vizitei sale la Budapesta l-a îndemnat pe premierul Orban să o reanalizeze.

Partidul LMP a anunţat organizarea în piaţa Kossuth din faţa parlamentului a unui mare miting popular vineri la ora 16, ora votului final, la care i-a invitat pe toţi aceia care se opun politicii antidemocratice şi a distrugerii statului de drept practicată de guvernul Orban. La manifestaţie s-au raliat între timp şi alţi deputaţi din opoziţie şi o seamă întreagă de protestatari civili. Poliţia a recurs la forţă, i-a îmbarcat pe manifestanţi în furgoane şi i-a  transportat de la faţa locului, violând astfel şi imunitatea parlamentară a deputaţilor. Printre cei arestaţi se află şi fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany.

Laszlo Bihari: În scrisoare, Viktor Orban a afirmat că legile incriminate sunt în perfect acord cu legislaţia comunitară