Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leon Panetta face apel la calm, în conflictul dintre China şi Japonia

leon-panetta-face-apel-calm-conflictul-china-japonia.jpg

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta (Foto: AFP/Mike Theiler)

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a sosit în China, după o vizită de o zi în Japonia, cu acelaşi mesaj: actualele tensiuni între Tokyo şi Beijing trebuie rezolvate pe căi diplomatice şi ambele părţi trebuie să dea dovadă de "calm şi reţinere". Vizita şefului Pentagonului în China vine într-un context extrem de tensionat, din cauza disputei generate de naţionalizarea a trei din cele cinci insule Senkaku, despre care China susţine însă că i-ar reveni.

Leon Panetta a ajuns într-unul dintre cele mai tensionate momente la Beijing: mii de chinezi au luat marţi cu asalt ambasada Japoniei din Capitală, precum şi străzile principalelor oraşe, între care şi Shanghai. Oamenii sunt cu atât mai agresivi, cu cât marţi se marchează în China "Incidentul Mukden", care a fost folosit în 1931 drept pretext de către japonezi să invadeze Manciuria. Protestatarii au aruncat cu recipiente cu apă şi cu ouă în direcţia reprezentanţelor nipone de pe teritoriul japonez. Oamenii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de "naţionalizarea insulelor", care cred că le-ar reveni de drept lor.

Situaţia devine cu atât mai tensionată, cu cât şi autorităţile de la Beijing par şi ele tot mai hotărâte să intervină: ministrul chinez al Apărării a avertizat că ţara sa îşi ia dreptul de a lua "măsuri suplimentare", dacă soluţiile paşnice nu vor da rezultate.

Declaraţia a fost făcută după întrevederea cu secretarul american al Apărării, Leon Panetta, care a chemat la rândul său la reconciliere toate părţile implicate în conflict. "Nu este în interesul niciunei părţi ca situaţia să degenereze într-un conflict care ar aduce atingere păcii şi stabilităţii în această regiune importantă", a mai spus acesta.

China însă continuă să îşi încordeze muşchii: 11 nave guvernamentale chineze au ajuns marţi în apropierea insulelor Senkaku. Este vorba de nave ale serviciului de control al pescuitului, dar chiar şi aşa trimiterea lor în zonă sună ca o provocare la adresa Japoniei. Potrivit BBC, este greu de crezut însă că Guvernul de la Tokyo va ceda, dată fiind apropierea alegerilor.

Conflictul diplomatic dintre China şi Japonia a izbucnit după ce luna aceasta statul japonez a semnat un acord prin care prelua trei din cele cinci insule de la proprietarul privat, un om de afaceri japonez. Această "naţionalizare" a iritat China, care pretinde că aceste insule i-ar reveni de drept. Situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa, aceste insule nelocuite sunt în schimb extrem de bogate în resurse. China a propus Japoniei exploatarea lor în comun, însă partea japoneză a respins oferta.