Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leonard Orban nu exclude aderarea la Schengen în trepte

leonard-orban-nu-exclude-aderarea-schengen-trepte.jpg

România îşi menţine obiectivul aderării la Schengen în 2011, spune Leonard Orban.

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, spune la RFI că nu exclude aderarea României la Spaţiul Schengen în trepte. Asta ar însemna intrarea în zona de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene în acest an, după care cu restul în 2012. Orban mai confirmă, răspunzând la o întrebare, că România şi Bulgaria sunt tratate ca două ţări membre ale UE de rang inferior. El precizează că obiectivul Bucureştiului rămâne aderarea în 2011 şi că "nu se pune problema blocării Croaţiei" către aderarea la UE.

Rep : Mai e posibilă aderarea României la Schengen în acest an?

L.O.: Ce pot să vă spun e că obiectivul e menţinut de către autorităţile române, ca aderarea să se producă în cursul acestui an. Nu va fi deloc simplu, situaţia este foarte dificilă, contextul este chiar mai dificil decât ne-am fi aşteptat, dar obiectivul e menţinut.

 

Rep: Ar accepta România o aderare în trepte, mai întâi cu frontierele aeriene în 2011 şi apoi cu restul anul viitor?

L.O.: Ştiţi foarte bine că vorbim de unanimitatea statelor membre Schengen şi atunci chestiunea nu se pune dacă acceptăm sau nu, ci chestiunea se pune în termeni cum vor dori statele membre. Nu exclud în momentul de faţă o aderare în trepte, dar sunt foarte multe necunoscute. Trebuie să continuăm să facem eforturi pentru atingerea obiectivului.

 

"Tratament diferit" pentru România în drumul spre Schengen

 

Rep: Credeţi că România şi Bulgaria sunt tratate în momentul de faţă ca state membre ale UE de rang inferior, de mâna a doua?

L.O.: După părerea mea, da. Sigur, există anumite explicaţii, în primul rând existenţa acelui Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Nu mai există alte state membre care să aibă un asemenea mecanism. Pot să vă spun foarte clar că în decizia care va fi luată în septembrie, un număr restrâns de state membre vor ţine cont de ceea ce va scrie în acel raport. Dacă va fi un raport pozitiv sau foarte pozitiv, atunci şi decizia va fi mai bună. Din punctul ăsta de vedere, putem spune că România şi Bulgaria au un tratament diferit faţă de restul statelor membre. Nu ştiu dacă se numeşte stat membru de mâna a doua sau altfel, dar e un tratament diferit.

 

România nu are un plan B pentru Schengen

 

Rep: Are România un plan de rezervă? De exemplu, ar putea bloca aderarea Croaţiei la UE, dacă nu intră în Schengen?

L.O.: România s-a pronunţat ferm pentru aderarea Croaţiei la UE. Nici nu se pune problema blocării Croaţiei, nu.

 

Rep: Dar are Bucureştiul un plan B?

L.O.: V-am spus, obiectivul a rămas ferm: aderarea în 2011. În ce măsură el se va realiza sau nu, rămâne de văzut.

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen