Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban nu va fi auditor european

Parlamentul European (PE) a respins, marţi seară, la Strasbourg, candidatura ministrului Leonard Orban pentru Curtea Europeană de Conturi. Preşedintele Parlamentului va invita la retragerea candidaturii, deşi statele membre UE au teroretic ultimul cuvânt în aceasta numire. Ulerior, Leonard Orban a anunţat că va renunţa la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi, în urma acestui vot negativ.

 

Parlamentul European nu-l considera pe Leonard Orban potrivit pentru postul de auditor european. In 26 septembrie, acesta primea deja un aviz negativ al Comisiei de Control Bugetar a PE. S-a spus atunci ca Orban este o victima a recentelor evenimente politice din România.

Surse parlamentare europene au aratat insa ca ministrul Orban nu este competent in domeniu si că functia de la Curtea de Conturi nu ar fi fost oricum suficient de importanta pentru el, ca fost comisar european.

Acum, acest aviz negativ al deputatilor europeni, cu toate ca este pur consultativ, va avea un impact mare asupra candidaturii. Conform procedurii, Presedintele Parlamentului European va cere statelor membre sa retraga numele lui Leonard Orban si sa propuna o alta candidatura româneasca.

Pe de altă parte, conform Mediafax, Leonard Orban, a anunţat deja că va renunţa la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi.

Curtea de Conturi, bazata la Luxembourg, este considerata a cincea institutie europeana  si ea se comporta ca o agentie de verificare si control (audit). Membrii sai (unul pentru fiecare stat membru UE) sint audiati si validati in prealabil de Parlamentul European pentru a fi apoi sint confirmati pentru un mandat de sase ani, de catre sefii de stat si de guverne europeni. In prezent,  reprezentantul României la Curtea de Conturi este economistul Ovidiu Ispir.