Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban vrea Cod de conduită pe gestionarea fondurilor UE

leonard-orban.jpg

Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, propune un Cod de conduită care să prevină incompatibilităţile şi conflictele de interese în gestionarea fondurilor de la Uniunea Europeană. Ministrul a declarat, pentru Pro TV, că experţii Comisiei Europene au identificat deficienţe în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii publice, menţionând caiete de sarcini şi criterii tehnice „cu dedicaţie”. Printre măsurile care trebuie aprobate pentru eficientizarea absorbţiei fondurilor, noul ministru prevede un cod de conduită care să cuprindă incompatibilităţile şi conflictele de interese.

Uneori, impresia Comisiei Europene este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme şi atunci sunt introduse criterii discriminatorii, care nu se justifică şi care permit doar unor anumite firme să se prezinte şi eventual să câştige aceste licitaţii”, a recunoscut ministrul Afacerilor Europene. "Nu pot să exclud că sunt destule cazuri în care se întâmplă acest lucru şi obiectivele mele vizează pe de o parte creşterea ratei de absorbţie - mi-am propus ca la sfârşitul anului 2012 să atingem o rată de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune de minimum 20%, altfel marile pierderi vor fi în 2013 - şi, pe de altă parte, al doilea obiectiv e cel legat de eliminarea, nu totală că e imposibil, dar încercarea de a elimina anumite riscuri ce ţin de intenţii de fraudă, de corupţie în sistem", a declarat Leonard Orban.

El a dat drept exemplu de practică incorectă ca reprezentanţii autorităţilor de management să-i spună beneficiarului că îi acceptă proiectul numai dacă-l face cu o anumită firmă de consultanţă. "Asta deja ţine de o chestiune care are caracter penal", a subliniat Orban.

"Din acest punct de vedere, m-am gândit la o serie de măsuri importante pe care ar trebui să le aprobăm. De exemplu, una dintre aceste măsuri ţine de adoptarea unui Cod de conduită care să prevină incompatibilităţile şi conflictele de interese din sistem. Un Cod care ne-a fost cerut de către Comisia Europeană în MCV şi care, cert, va avea un anumit efect la nivelul întregilor structuri şi a modului cum sunt gestionate programele", a estimat noul ministru.

Orban a mai declarat că a ezitat când a acceptat funcţia de ministru şi spune că, dacă nu va avea sprijin pentru a lua măsurile necesare, nu exclude posibilitatea demisiei. În opinia sa, interesul vital pentru România este consolidarea Uniunii Europene. Scenariul cel mai rău ar fi ca procesul de integrare europeană să apuce în sens invers, spune Orban.

În ceea ce priveşte bugetul de stat pentru 2012, Orban recomandă prudenţă bugetară, pentru că, spune el, „riscurile sunt majore”.