Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libertatea presei, în vizorul Parlamentului European

Mai multe grupuri parlamentare europene cer o lege care să încadreze libertatea presei şi asta pe fundalul unei dezbateri privind situaţia presei italiene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Silvio Berlusconi a încercat până în ultimul moment să evite o dezbatere a Parlamentului European privind libertatea presei în Italia, dar aceasta a avut loc totuşi joi dimineaţă la Bruxelles.

Mai multe grupuri parlamentare europene cer o lege care să încadreze libertatea presei şi asta pe fundalul unei dezbateri privind situaţia presei italiene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.

Silvio Berlusconi a încercat până în ultimul moment să evite o dezbatere a Parlamentului European privind libertatea presei în Italia, dar aceasta a avut loc totuşi joi dimineaţă la Bruxelles.

Astfel, mai multe grupuri politice, printre care cel liberal şi cel ecologist cer ca o lege europeană să interzică posibilitatea înfiinţării conglomeratelor de presă şi a concentrării acestora sub direcţie unică.

Aceasta ar trebui să interzică amestecul de interese politice şi economice în activitatea ziaristică.

Familia politică a lui Sivio Berlusconi, PPE a criticat existenţa dezbaterii, pe motiv că ea se axează pe cazul unui singur stat membru şi nu reflectă situaţia presei europene globale.

PPE spune totuşi că subscrie complet valorilor libertăţii de expresie şi a libertăţii de informare care trebuie observate în toate statele membre.

Dezbaterea actuală va avea şi un rezultat : deputaţii europeni au decis să voteze o rezoluţie privind pluralismul presei în Europa, cu o atenţie specială acordată Italiei. Votul va avea loc la Strasbourg, în data de 19 octombrie.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre libertatea presei.