Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: ce vine după?

lumea-araba-democratie-sange.jpeg

Game over sau mai degraba Restart?

Răsturnarea de la putere a dictatorului libian Muammar el Gaddafi pare a fi mai aproape ca niciodată. Rebelii speră să cucerească Tripoli. Dar nici colonelul nu pare ca ar fi uitat să se apere. Experţii internaţionali sunt de părere că bătălia finală abia va urma. Şi va fi una sângeroasă.

Scânteia revoluţiei a ajuns în capitală. Pentru prima dată au existat demonstraţii anti-Gaddafi la Tripoli, semn că locuitorii capitalei au recunoscut eforturile rebelilor din restul ţării. "Conflictul a ajuns la un moment extrem de important", a declarat în context secretarul de stat în ministerul britanic de externe, Alistair Burt.

Căderea lui Gaddafi pare inevitabilă, chiar dacă nu atât de iminentă precum ar vrea rebelii şi refugiaţii libieni din alte ţări. Gaddafi este încă puternic, aici nu există îndoială. Dintotdeauna a fost un strateg militar bun. De partea sa mai are aviaţia şi numeroase baterii de rachete SCUD. Se mai pot întâmpla multe, avertizează experţi internaţionali şi adaugă că lupta finală încă nu a început. Tripoli e alta ligă decât Brega.

Şi totuşi, răsturnarea de la putere pare inevitabilă. Luptele vor mai face victime. Ce nu se ştie însă e ce se va întâmpla cu clanul Gaddafi dupa răsturnare? Va lupta până la moarte? Se va refugia în exil? Sau va reuşi să supravieţuiască politic şi să joace un rol şi în noua orânduire din Libia?

Dacă una din primele două variante se va adeveri (a treia părând a avea cele mai mici sanse, dacă nu chiar nule), atunci apare următoarea problemă: Va fi Consiliul de Tranziţie din Libia capabil să gestioneze afacerile statului? Între membrii acestuia există parţial rivalităţi enorme. Iar printre ei nu sunt puţini extremişti... Să nu uităm că rebeliunea a început atunci când trupe guvernamentale au încercat să disperseze mulţimea adunată să comemoreze victimele dintr-o demonstraţie care acuza caricaturile cu profetul Mahomed publicate într-un ziar danez.

Există în Consiliu elemente apropiate reţelei Al Qaida, altele islamiste şi altele care se intitulează liberale. Există temeri că răsturnarea lui Gaddafi n-ar aduce nimic. Ar putea urma o a doua rundă de confruntări violente, de data aceasta între rebeli. Şi ar fi şi ele cu siguranţă sângeroase. Libia n-ar fi primul exemplu de stat devastat de conflicte după încheierea unui război.

De Occident vor depinde multe. Câtă răspundere va prelua pentru viitorul Libiei? Este Europa pregătită să negocieze cu un guvern libian în care ar activa şi susţinători ai Islamului militant? Căderea lui Gaddafi ar fi doar un prim pas în direcţia bună, dar mai e mult până departe.