Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia, în pragul colapsului

libia.jpg

REUTERS/Asmaa Waguih

Forţele pro-Gaddafi au intrat miercuri dimineaţă în Ajdabyah, un oraş aflat în estul ţării şi controlat de manifestanţi. Potrivit Al Jazeera, au fost auzite mai multe explozii. Aici se află o bază militară şi un depozit de armament. Şi oraşul Al-Brega se pare că a reintrat sub controlul lui Gaddafi dupa ce fusese cucerit de insurgenţi. Două persoane au fost ucise în confruntări, potrivit AFP.

Tot dimineaţă o cisternă a explodat în centrul oraşului Tripoli, în apropierea locuinţei colonelului Muammar Gaddafi, dar fără să facă victime. Colonelul a numit în urmă cu puţin timp doi miniştri, la interne şi justiţie.

Şi oraşul Al-Brega se pare că a reintrat sub controlul lui Ghadafi dupa ce fusese cucerit de insurgenţi. Două persoane au fost ucise în confruntări, scrie AFP. La Benghazi, oraşul de unde au pornit revoltele anti-Ghadafi, opoziţia rămâne însă divizată.

Liderul libian Muamar Gaddafi a susţinut miercuri după-amiază un discurs televizat cu ocazia unei aniversări politice. În vreme ce comunitatea internaţională condamnă reprimarea violentă a manifestaţiilor opoziţiei, iar zeci de mii de oameni continuă să fugă din Libia, colonelul Gaddafi inistă că situaţia e calmă şi că nu o să plece de la putere.

Nu sunt preşedintele ţării, nu am functie politică, nu am parlament, libienii sunt liberi “ – a declarat Gaddafi. Între timp, în al doilea oraş din Libia, la Bengazi, au loc proteste ale opoziţiei, iar oamenii poartă pancarte pe care scrie „Gaddafi minte“.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat că liderul libian, reprezintă "o parte a problemei, şi nu a soluţiei" şi că "a venit momentul ca el să plece".

Ce face NATO?

Comunitatea internaţională ia în calcul o operaţiune militară în Libia pentru a pune capăt masacrului pe care-l comite Gaddafi de peste două săptămâni. Totuşi, pentru a lansa o ofensivă militară în Libia, aliaţii NATO au nevoie de un mandat ONU şi de o declaraţie comună a Alianţei.

Iar Germania, Franţa, Rusia şi China se opun ofensivei. Ultimele două pierd miliarde de dolari din cauza embargoului armelor impus Libiei. Situaţia din Libia e pe cale să provoace o criză umanitară de proporţii.

Teama că liderul libian este pe punctul de a-şi măcelări propriul popor este împărtăşită de numeroase state. În culisele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care Libia este tema principală de discuţie, se conturează deja perspectiva unei intervenţii militare internaţionale în ţara africană.

Adunarea Generală a ONU a suspendat Libia din Consiliul pentru Drepturile Omului, ca urmare a represiunii violente. A fost o suspendare fără vot, după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-mooon, a cerut "o măsură decisivă" împotriva liderului libian.

În tot acest timp, crearea unei zone de interdicţie aeriană în Libia nu necesită obligatoriu aprobarea ONU. Ministrul britanic al Afacerilor Externe spune însă că dacă o asemenea decizie ar fi luată fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU "ar trebui neapărat un sprijin internaţional foarte puternic".

Canada va trimite miercuri o fregată în largul coastelor libiene. Premierul canadian a anunţat şi că guvernul său a pus sub sechestru averi aparţinând regimului libian.

În ceea ce priveşte exodul, în jur de 10 mii de libieni ajung în fiecare zi la frontiera cu Tunisia.

Urmăreşte evenimentele din Libia live pe France24.