Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libia: Primul exerciţiu democratic din ultimii 40 de ani

libia-votanti.jpg

Sursa: www.sbs.com.au

Secţiile de votare din Libia au fost deschise sâmbătă la ora locală 8.00 (9.00, ora României), libienii prezentându-se la urne pentru a alege membrii primului lor Legislativ naţional din perioada post-Kadhafi, pe fundalul unor tensiuni şi violenţe, în special în estul ţării. În total, 3.707 candidaţi, personal sau în cadrul unor grupări politice, candidează pentru a obţine unul dintre cele 200 de mandate, în cele 72 de circumscripţii din ţară.

După opt luni de la conflictul armat care a condus la înlăturarea de la putere şi apoi la moartea colonelului Muammar Kadhafi, care s-a aflat singur la conducerea ţării timp de aproximativ 40 de ani, aproximativ 2,7 milioane de libieni, dintr-o populaţie totală de aproximativ şase milioane de oameni, sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 200 de membri ai "Congresului Naţional General".

"Bucuria mea este de nedescris. Este o zi istorică", a declarat Fawziya Omran, în vârstă de 40 de ani, una dintre femeile care stăteau la coadă, în faţa Secţiei de votare din Şcoala Ali Abdullah Warith, în centrul capitalei libiene Tripoli.

Unii dintre alegători au venit la vot cu drapelul în culorile negru, roşu şi verde al revoluţiei, iar moscheile difuzau la maximum mesajul "Allah Akbar" (Allah este mare).

"Mă simt un cetăţean liber. Asta spune tot", a declarat Ali Abdallah Derwich, în vârstă de 80 de ani, venit să voteze în scaunul cu rotile. El nu îşi poate aminti când a fost chemat ultima dată să se pronunţe în legătură cu viaţa politică a ţării.

Secţiile de votare urmează să rămână deschise până la ora locală 20.00 (21.00, ora României), iar primele rezultate urmează să fie anunţate "începând de luni sau marţi", potrivit Comisiei Electorale.

Săptămâna a fost, însă, marcată de tensiuni în estul ţării, unde susţinătorii acordării unei mai mari autonomii au îndemnat la boicotarea votului şi au ameninţat cu sabotarea scrutinului, denunţând repartizarea mandatelor în cadrul viitorului Legislativ (100 de mandate pentru zona de vest a ţării, 60 pentru cea de est şi 40 pentru cea din sud).

Aceste tensiuni au culminat vineri cu uciderea unui funcţionar din cadrul Comisiei Electorale, într-un tir cu armament uşor asupra unui elicoper care transporta material electoral în regiunea Hawari, la sud de Benhazi, cel mai important oraş din estul Libiei, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Tripoli.

Mişcarea de revoltă din Libia a început în est, în februarie 2011. Revolta s-a transformat în confruntare armată şi a condus la preluarea controlului asupra oraşului Tripoli, în august, cu ajutorul hotărâtor al unei operaţiuni internaţionale lansată în martie. Muammar Kadhafi, care se afla la putere din 1969, a fost ucis în octombrie, în cursul ultimului asalt asupra regiunii sale natale, Sirt, la aproximativ 360 de kilometri est de Tripoli.