Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libia riscă sancţiuni

libia.jpg

Reuters

Consiliul ONU pentru securitate s-a întrunit pentru a discuta situaţia din Libia. Pe de altă parte, într-o nouă intervenţie televizată, Muammar Gadhafi a cerut armatei şi poliţiei să preia controlul asupra situaţiei din ţară. El i-a ameninţat cu "pedeapsa cu moartea" pe manifestanţii înarmaţi şi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă de miercuri în stradă.

Colonelul Gadhafi i-a avertizat pe protestatari că nu va accepta manifestaţii violente. "Toţi cei care au atacat porturi, aeroporturi, cei care au complotat împotriva Libiei şi i-au ameninţat suveranitate, toţi aceştia trebuie condamnaţi la moarte".

Colonelul Gadhafi a subliniat, într-un discurs extrem de virulent şi aparent improvizat, că va "lupta până la ultima picătură de sânge". "Voi muri ca un martir. Sunt un revoluţionar. Sunt un beduin…Muammar Gadhafi este liderul revoluţiei, sinonim cu sacrificiile până la sfârşitul zilelor. Este ţara mea, a părinţilor mei şi a strămoşilor…"Muammar Kadhafi nu are un post oficial din care să demisioneze" a dat asigurări liderul libian.

El a anunţat că doar televiziunea egipteană va fi acceptată, celelalte canale fiind acuzate că răspândesc"minciuni".

Liderul libian a arătat că în spatele protestelor se află "o minoritate teroristă, ataşată Al Qaeda" care "doreşte să transforme Libia într-un emirat".

Gadhafi a mai anunţat că " de mâine" Libia va avea"o nouă administraţie, cu reforme ale constituţiei, internetului, blogurilor, judecătorilor şi magistraţilor".

ONU gata să aplice sancţiuni

Pe de altă parte, Consiliul ONU pentru securitate s-a întrunit pentru a discuta situaţia din Libia. Ministrul german de externe a declarat că membrii ONU vor cere guvernului de la Tripoli să pună capăt imediat violenţelor împotriva cetăţenilor.

Dacă Libia continuă să folosească forţa împotriva propriilor cetăţeni, sancţiunile sunt inevitabile - a precizat membrul Consiliului Naţiunilor Unite. Între timp, din Libia se relatează că în scurt timp va fi difuzat un mesaj al preşedintelui Muamar Gadafi.

Sunt peste 1000 de morţi la Tripoli din cauza bombardamentelor aviaţiei militare contra manifestanţilor. Agenţia italiană ANSA îl citează în această privinţă pe preşedintele Comunităţii lumii arabe din Italia (Comai), Foad Aodi, care se află în legătură permanentă cu opoziţia.

Spitalele sunt lipsite de energie electrică şi de medicamente”, a mai declarat liderul comunităţii musulmane din Italia. Potrivit Human Rights Watch, bilanţul morţilor trece de 60 de duminică până marţi.

Pe de altă parte, gigantul petrolier italian ENI a închis din motive de siguranţă gazoductul Green Stream (cel mai mare gazoduct din Mediterana).

Barilul de petrol, în urcare

Într-un interval de doar câteva zile, criza din Libia a dus la majorarea preţurilor la petrol. Barilul a trecut de 106 dolari. Una dintre marile exportatoare de petrol ale lumii, Libia a pus pe jar pe toată lumea, mai ales Uniunea Europeană, ale cărei importuri se bazează în proporţie de 79 la sută pe petrolul produs în această ţară africană.

Analistul economic Constantin Rudniţchi spune la RFI că preţurile riscă să crească în continuare dar se vor stabiliza în curând, cu condiţia ca producţia mondială de petrol să nu fie afectată.

Statele Unite au cerut, marţi, ţărilor producătoare de petrol să mărească livrările de ţiţei. Solicitarea a fost făcută inclusiv membrilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol.

Secretarul american adjunct al Energiei, Daniel Poneman, a recunoscut că "suntem îngrijoraţi de posibilitatea ca preţurile prea mari să afecteze creşterea economică a statelor consumatoare de petrol".

Oficialul american a dat însă asigurări că, deocamdată, nu există o penurie fizică de petrol.

 
Analistul economic Constantin Rudniţchi intervievat de Lea Berzuc