Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia rupe relaţiile cu Franţa şi ameninţă Italia

Libia reacţionează după ce UE i-a cerut ieri de urgenţă lui Muammar Gaddafi să demisioneze ca urmare a violenţelor îndreptate spre populaţia civilă. Autorităţile de la Tripoli au decis ieri să suspende relaţiile diplomatice cu Franţa şi au ameninţat Italia cu represalii economice în cazul în care "va trăda" regimul de la Tripoli.

"Singurul scop al Franţei este să divizeze Libia", a acuzat Gaddafi.  

Franţa a recunoscut joi Consiliul Naţional de Tranziţie format de opoziţia libiană drept "reprezentant legitim al poporului libian".

În privinţa Italiei, Seif al-Islam Kadhafi, unul dintre fiii liderului libian, s-a declarat nemulţumit de atitudinea acesteia şi a ameninţat cu represalii economice în cazul unei "trădări".

"Suntem foarte şocaţi şi chiar iritaţi de poziţia dumneavoastră, deoarece sunteţi principalul partener al Libiei în lume", a afirmat el, în interviuri publicate de Corriere della Sera şi Repubblica.

"Mesajul către Italia este foarte simplu: poporul libian este unit şi vom obţine în curând victoria împotriva teroriştilor. Apoi, ne vom regla conturile cu toată lumea. Va fi foarte uşor să înlocuim Italia cu China sau cu Rusia", a afirmat Seif al-Islam.

Declarându-se încrezător în victorie şi preluarea controlului asupra zonelor cu rezerve de petrol şi gaze din Libia, el a avertizat Italia în legătură cu consecinţele unei eventuale victorii a rebeliunii. "Ştiţi ce se va întâmpla dacă miliţiile preiau controlul asupra ţării? Veţi fi primele victime, veţi avea milioane de imigranţi ilegali, teroriştii se vor îmbarca de pe plajele din Tripoli şi se vor îndrepta către Lampedusa şi Sicilia", a spus el.

"Treziţi-vă! Ar fi un coşmar pentru Italia", a adăugat Seif al-Islam.