Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia, suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

ban-ki-moon-0.jpg

secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.Reuters/Tobias Schwarz

Adunarea Generală a ONU a decis suspendarea Libiei din Consiliul ONU ca urmare a represiunii violente declanşate de regimul condus de colonelul Muammar Gaddafi.  Înaintea votului, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon,  a cerut o "măsură decisivă" împotriva liderului libian.

Cei 192 de membri ai Adunării au decis să suspende Libia prin consens, fără a mai fi necesar un vot în acest sens.  Solicitarea Consiliulu reprezintă o premieră pentru principala instanţă a ONU însărcinată să apere drepturile omului.

În timpul dezbaterilor, regimul libian nu a avut niciun reprezentant. ONU cere sprijin financiar şi logistic pentru evacuarea a zeci de mii de refugiaţi din Libia. De precizat că Libia era un membru marcant al Consiliului.

Apelul a fost lansat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM).

UNHCR avertizase încă de marţi dimineaţă că situaţia de la graniţa dintre Libia şi Tunisia a atins un nivel critic după ce 70.000 - 75.000 de persoane au trecut deja graniţa începând din 20 februarie, iar alte 40.000 de persoane, în principal egipteni, aşteaptă să traverseze frontiera.