Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia, la un an de la începutul erei post-Gaddafi

Libia aniverseazà un an de când s-a anuntat "eliberarea totalà" a tàrii. Pe 23 octombrie 2011, la trei zile dupà capturarea si moartea colonelului Muammar Gaddafi, autoritàtile de tranzitie proclamaserà aceastà "eliberare totalà". Un an mai târziu, Libia este însà de departe de a fi complet calmatà, iar spectrul lui Gaddafi mai planeazà încă.

 

În semn cà Libia este încà departe de a fi complet pacificatà, autoritàtile libiene nu au prevàzut niciun program special pentru aniversarea unui an de la "eliberarea totalà a tàrii". Doar la Benghazi - leagànul revoltei anti-Gaddafi - si în capitala Tripoli s-au organizat adunàri festive sub înalta supraveghere a fortelor de ordine.

Trebuie spus cà sàrbàtoarea a fost partial umbrità, dacà nu stricatà, de recentele lupte care s-au declansat - si continuà - la Bani Walid, unul dintre ultimele presupuse bastioane ale fostului dictator în care s-ar mai ascunde partizani ai lui Gaddafi càutati de justitie. In fapt, de la terminarea oficialà a ostilitàtilor acum un an, Libia a basculat într-o serie de conflicte intercomunitare. O situatie datoratà în parte si autoritàtilor centrale care au làsat securitatea pe mâna unor grupuri armate formate din fosti rebeli.

Dupà un timp, autoritàtile au încercat sà-i calmeze pe acesti "revolutionari", dar presiunea acestora din urmà - si mai ales armamentul de care acestia dispun - au avut câstig de cauzà. Ofensiva împotriva ultimului bastion de la Bani Walid a fost astfel "legitimatà" de o decizie a autoritàtilor de tranzitie dupà moartea unui fost rebel. Càutarea responsabililor acestui omor s-a transformat într-un asediu împotriva localitàtii. Un asediu la care iau parte grupuri armate din localitatea vecinà si rivalà Misrata ajutati de militari ai noii armate libiene. Pentru a-si justifica ordinul de atac, presedintele Adunàrii nationale libiene declarase cà Bani Walid "a devenit un sanctuar al adversarilor revolutiei si al mercenarilor". Rezultatul este cà, în câteva zile, asediul asupra orasului a fàcut déjà zeci de morti si ràniti si a provocat exodul a sute de familii.

Observatorii pun în gardà împotriva unui posibil ràzboi civil în Libia în cazul în care violentele de la Bani Walid continuà si se transformà în rivalitàti tribale si regionale.

Noii lideri de la Tripoli au reusit sà organizeze alegeri cât de cât libere, dar au probleme mari pentru a-si impune autoritatea asupra întregii tàri. De altfel, duminicà, zeci de pesroane au intrat cu forta în Parlamentul de la Tripoli pentru a cere oprirea violenteleor de la Bani Walid. O cerere justificatà prin faptul cà ministerele de Interne si al Apàràrii dàduserà ordinul de a lansa asaltul asupra localitàtii.

Confuzia care domneste încà în Libia un an dupà moartea lui Gadafi a fost - si este practic zilnic - ilustratà si de anuntul unor oficiali cà ar fi fost arestati diversi fosti înalti responsabili ai vechii puteri. Sâmbàtà, chiar la Bani Walid s-a zis cà a fost capturat fostul purtàtor de cuvânt al lui Gaddafi. O zi mai devreme se anunta capturarea unuia dintre fii ex-dictatorului. Nici una nici alta dintre aceste arestàri nu a fàcut, însà, obiectul vreunui comunicat oficial si cu atât mai putin nu s-a publicat vreo imagine cu acesti presupusi prizonieri de rang mare. Libia este asadar departe de a fi "complet eliberatà", iar spectrul fostului colonel Gadafi riscà sà mai planeze multà vreme deasupra compatriotilor sài.