Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lichidarea lui Ben Laden, o victorie de moral pentru SUA

obama.jpg

Preşedintele Obama anunţă uciderea lui Ben Laden

Din punctul de vedere al Americii, lichidarea lui Ben Laden reprezintă, şi o spun chiar mulţi comentatori de la Washington, o foarte importantă victorie dar mai degrabă la nivel moral şi simbolic. Din punct de vedere ideologic putem spune că Ben Laden a fost înfrânt chiar în propria sa tabără, el nu a reuşit să cucerească inimile şi sufletele arabilor şi ale musulmanilor.

După 10 ani de căutari, Osama ben Laden a fost ucis în Pakistan. Este o realizare istorică a Statelor Unite. A fost mesajul preşedintelui american Barack Obama, mesaj care luni dimineaţă a făcut înconjurul lumii. “O victorie a tuturor democraţiilor care luptă împotriva terorismului", cum declara la Paris ministrul francez de externe, Alain Juppé. Începem prin a observa că duşmanul numărul unu al Americii, al occidentului şi al democraţiei dispare într-un moment special, când o bună parte a lumii arabe se luptă pentru mai multă libertate şi adoptă valorile occidentale.

Merită, într-adevăr, să începem cu această observaţie, că revoltele din lumea arabă au reprezentat de fapt cea mai teribilă înfrângere pe care a suferit-o Ben Laden. Iată de ce aş spune că el dispare într-un moment simbolic. Liderul Al Qaida a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-i incita pe arabi şi musulmani într-o luptă fără reţinere împotriva Occidentului.

Ori, ce au strigat milioane de arabi în ultimele luni în Tunisia, în Maroc, în Egipt, în Algeria, în Libia, în Yemen şi în unele monarhii petroliere, ţări ale Golfului? Toţi aceşti manifestanţi au cerut exact ceea ce detesta Ben Laden: democraţie, stat de drept, eventual monarhie constituţională, respectarea drepturilor omului, drepturi pentru femei şi aşa mai departe.

Din punct de vedere ideologic putem spune deci că Ben Laden a fost înfrânt chiar în propria sa tabără, el nu a reuşit să cucerească inimile şi sufletele arabilor şi ale musulmanilor. Sigur, rămân suficienţi fanatici care să promită răzbunare şi să ameninţe în continuare Occidentul, dar trebuie subliniat că "aura" lui Ben Laden, "steaua" sa erau deja apuse şi că istoria nu a evoluat în sensul dorit de el.

Din punctul de vedere al Americii, lichidarea lui Ben Laden reprezintă, şi o spun chiar mulţi comentatori de la Washington, o foarte importantă victorie dar mai degrabă la nivel moral şi simbolic. Din punct de vedere militar Ben Laden nu mai era deja operaţional, iar ultima sa acţiune teroristă datează, să ne amintim, din iulie 2005 când o serie de atentate comise la Londra s-au soldat cu 52 de morţi.

Pentru americani însă figura lui Ben Laden reprezenta o obsesie, un coşmar. Lichidarea sa devenise o chestiune de onoare, o urgenţă naţională. America are orgoliile ei, o puternică mentalitate western, duşmanul trebuie prins "viu sau mort". Toţi preşedinţii de la Casa Albă au împărtăşit acest tip de filozofie că orice ţară, organizaţie, grup mafiot sau individ care agresează America trebuie pedepsit. Nu întâmplător, deci, reacţiile după anunţul uciderii lui Ben Laden au fost salutate în felul acesta la Washington.

Importanţa acestui moment, faptul că America a reuşit, după aproape zece ani de eforturi, să-l lichideze pe Ben Laden, reiese şi din tonul solemn cu care vestea a fost anunţată de preşedintele american Barack Obama. Mii de new-yorkezi s-au dus apoi sărbătorească evenimentul chiar pe locul atentatelor de pe 11 septembrie 2001. "E un miracol", declara o afro-americană în vârstă de 22 de ani care nici nu se afla la New York pe 11 septembrie 2001.

Pentru acest oraş, însă, atentatele orchestrate de Ben Laden au fost o adevărată traumă, au modificat practic faţa oraşului, New York-ul nu a mai fost niciodată acelaşi după 11 septembrie 2001. Barack Obama spunea: "timp de două decenii, Ben Laden a fost liderul şi simbolul organizaţiei teroriste Al Qaida, plănuind fără încetare atacuri împotriva ţării noastre şi a aliaţilor noştri.

Moartea lui Ben Laden reprezintă astăzi cea mai mare realizare în contextul efortului depus de naţiunea noastră pentru a înfrânge Al Qaida. Ceea ce nu înseamnă că moartea sa marchează sfârşitul efoturilor noastre. Fără îndoială, Al Qaida va continua atacurile împotriva noastră. Trebuie şi vom rămâne vigilenţi la noi acasă şi în străinătate."

 Acestea sunt, deci, cuvintele lui Barack Obama. Dacă moartea lui Ben Laden intervine într-un moment simbolic pentru vântul de libertate care bate în ţările arabe, merită să observăm şi faptul că acest succes este şi unul personal al preşedintelui american. Un succes de natură să-l ajute în contextul campaniei electorale pentru anul viitor. Mai rămâne de văzut dacă acest succes ar putea urgenta retragerea trupelor americane din Afganistan, unde americanii au intervenit în 2001 pentru a răsturna regimul talibanilor care îl găzduia pe Ben Laden.

 

 
Matei Vişniec