Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii europeni il felicita pe Boris Tadic

Comisia Europeana si Presedintia Slovena a UE il felicita pe Boris Tadic pentru realegerea sa in fruntea statului sârb, o victorie considerata la Bruxelles dreptcruciala pentru viitorul Serbiei

Preferatul europenilor in aceasta cursa prezidentiala, Boris Tadic este felicitat luni din Bruxelles unde presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso vorbeste despre posibilitatea accelerarii drumului european al Serbiei.

Presedintia Slovena a UE s-a exprimat inca de duminica seara spunand chiar ca Serbiei ii va putea fi acordat in curând statutul de tara candidata la aderare, ceea ce Comisia, care ar trebui sa propuna aceasta se fereste sa o spuna.

Barroso vorbeste despre eventualitatea semnarii faimosului Acord de Stabilizare si Asociere, un prim pas pe calea integrarii europene, acord care este insa in continuare blocat de Olanda si Belgia.

Pentru aceste doua state membre ale UE, Serbia nu si-a câstigat inca dreptul de a se apropia de Uniune atâta vreme cât criminalul de razboi Ratko Mladic se afla in libertate.

Comisia Europeana aminteste ca un grup de lucru special va fi infiintat pentru Serbia, acesta va ajuta autoritatile de la Belgrad sa-si onoreze obligatiile internationale, printre care si arestarea lui Mladic.

Dar victoria lui Boris Tadic este intr-adevar o veste buna pentru europeni, ei spun ca aceasta va contribui la stabilitatea Serbiei, a intregii regiuni a Balcanilor si la prosperitatea poporuilui sârb.

16hoo 04/02/08