Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii pro-europeni fac zid în jurul lui Chirtoacă

liderii-pro-europeni-fac-zid-jurul-lui-chirtoaca.jpg

Dorin Chirtoacă este sprijinit în turul doi al alegerilor locale din Chişinău de partenerii din AIE.

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) din Republica Moldova vor semna o declaraţie comună privind susţinerea liberalului Dorin Chirtoacă pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chişinău. Ei vor realiza un spot electoral pentru campania lui Chirtoacă.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Oficialii Partidului Democrat, Partidului Liberal şi Partidului Liberal-Democrat au decis să-şi sprijine reciproc candidaţii calificaţi în turul al doilea al alegerilor locale.

Candidatul liberal la funcţia de primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi cel comunist, Igor Dodon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor locale. Nici unul dintre cei doi candidaţi nu a obţinut peste 50% din voturi necesare pentru a  învinge în primul tur. Igor Dodon a obţinut 48% din sufragii, în timp ce Dorin Chirtoacă, 46,5 procente.

Deşi cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc peste aproape două săptămâni, cei doi contracandidaţi şi-au reluat deja campania electorală.

Dacă în primul tur de scrutin, Dorin Chirtoacă a fost susţinut, pe lângă partidul său, doar de liberal-democraţii premierului Vlad Filat, acum şi preşedintele interimar, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a anunţat că-l sprijină. El a spus că Dorin Chirtoacă, "este mai mult decât candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, este şansa de stabilitate şi progres în Capitală”. La rândul său, liderul PLD, Vlad Filat, care este şi un prosper om de afaceri s-a declarat gata să finanţeze campania lui Dorin Chirtoacă în turul doi.

 

Igor Dodon acuză presupuse fraude la alegerile locale din Moldova

 

De cealaltă parte a baricadei, comunistul Igor Dodon s-a arătat nemulţumit de rezultatele finale ale scrutinului din Chişinău şi a spus că intenţionează să le conteste în instanţă. El a afirmat că modul în care au fost numărate voturile provoacă suspiciuni şi ar deţine informaţii despre mai multe fraude comise în timpul votării.

Analiştii se aşteaptă ca în cele 12 zile care au mai rămas până la turul doi, atât partidele din coaliţia majoritară, cât şi comuniştii să-şi mobilizeze toate resursele disponibile, încât locuitorii din Chişinău vor asista la o campanie cu mult mai dură decât cea care a precedat primul tur al alegerilor.