Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii UE reconfirma necesitatea reducerilor de emanatii CO2 pâna in 2020

200803-3393.jpg

Liderii UE reconfirma necesitatea reducerilor de emanatii CO2 pâna in 2020

UE trebuie sa ajunga pâna la sfârsitul anului la un acord politic privind reducerea pe termen lung a emanatiilor de CO2, iata principala concluzie a Consiliului European care s-a incheiat vineri la Bruxelles.

Tarile membre ale UE trebuie să reducă macar cu 20% emanatiile de CO2 pâna in 2020, iata concluzia reuniunii sefilor de stat si de guverne, acesta este bineinteles doar reconfirmarea unui obiectiv deja stabilit in urma cu un an.

De data aceasta insa, liderii europeni au stabilit si un calendar politic, anume ca acordul final sa fie obtinut pâna la sfârsitul anului in curs astfel incat Parlamentul European sa poate legifera pe aceasta tema inainte de alegerile europene din iunie 2009.

La fel, fiecare tara a insistat acum privind specificitatile propriei industrii si economii, europenii vor ca Bruxelles sa nu le impuna pe lânga calendarul reformei si modalitatea de aplicare.

Mai departe Consiliul European a dezbatut problema spinoasa a energiei si a dependenta de Rusia in aprovizionare, un apel destul de timid se gaseste in concluziile lucrarilor si el indeamna la solidaritate in acest dosar si la consolidarea unui dialog comun UE-Rusia.

Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii au inchis acorduri bilaterale cu gigantul energetic rus Gazprom iar unele dintre acestea ar trebuit teoretic sa participe la proiectul european de constructie a gazoducului Nabucco, vazut ca o alternativa la aprovizionarea din sursa rusa.

In fine, liderii europeni au fost de acord ca o viitoare asa numita Uniune pentru Mediterana sa inlocuiasca actuala forma de cooperare cu tarile Bazinului mediteranean, anume Procesul de la Barcelona.

Ideea ii apartine presedintelui francez Nicolas Sarkozy care a vazut aici initial o posibilitate de a oferi Turciei o alternativa la integrarea sa europeana.

Proiectul a fost insa modificat de partenerii europeni ai Frantei, Turcia nu este cuprinsa aici, in schimb sunt incluse toate tarile de pe malul sudic al mediteranei.

Uniunea pentru Mediterana va avea proiecte concrete ca si o dubla presedintie, anume din provenienta europeana si mediteraneana.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

14/03/2008; 18.00h