
Politică
"Liderul iubit", Kim Jong-il, a murit
liderul-iubit-kim-jong-il-murit.jpg

Corespondentul RFI la Seul, Frédéric Ojardias
Televiziunea oficială nord-coreeană anunţa luni dimineaţă o emisiune excepţională la prânz (ora locală). Nimeni nu se aştepta însă la un asemenea anunţ: Kim Jong-il a murit.
Potrivit anunţului oficial, preşedintele din Coreea de Nord, Kim Jong-il, a murit de oboseală, acum două zile, după o criză cardiacă, în timp ce mergea cu trenul prin toată ţara. O modalitate prin care aparatul de propagandă spune de fapt că liderul de la Phenian a murit în slujba poporului.
După anunţul privind moartea lui Kim Jong-il, televiziunile sud-coreene şi-au întrerupt programele. Guvernul de la Seul a anunţat că menţine armata în stare de alertă.
Toată viaţa sa, Kim Jong-il şi-a condus ţara cu mână de fier. Născut în 1942, potrivit biografiei sale oficiale, el este fiul lui Kim Il-sung, fondatorul regimului autoritar nord-coreean. După moartea acestuia în 1994, Kim Jong-il preia succesiunea. El nu a relaxat niciodată regimul autoritar şi nici nu a "deschis" economia.
Bilanţul său e catastrofal: din primii ani ai regimului său, o teribilă foamete loveşte Coreea de Nord, făcând aproape un milion de morţi. Kim Jong-il lasă moştenire fiului său o ţară cu o economie ruinată, o penurie alimentară cronică şi un regim corupt până în măduva oaselor. De asemenea, Coreea de Nord face obiectul sancţiunilor internaţionale pentru programul său nuclear şi tirurile de rachetă spre Coreea de Sud vecină.
Fiul său, Kim Jong-un preia această "moştenire". El este însă foarte tânăr (30 de ani) şi nu are experienţă la putere. Urmează deci o perioadă de instabilitate în Coreea de Nord.