Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderul transnistrean la Chişinău

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk s-a aflat miercuri într-o vizită la Chişinău, unde s-a intâlnit cu premierul moldovean, Vlad Filat. De la inceputul acestui an, cei doi au avut mai multe intrevederi neoficiale. Vizita îşi propune să sporească încrederea dintre Chişinău şi Tiraspol, iar întrevederea dintre Filat şi Şevciuk face parte din formula "paşilor mici în soluţionarea conflictului transnistrean".

Corespondenta  RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După întrevederea cu liderul de la Tirapol, premierul moldovean, Vlad Filat a declarat presei că au abordat problema privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi au decis să prelungească încă pentru un an Acordul ce prevede transportul de mărfuri pe calea ferată.

"Am avut o analiză şi evaluare a parcursului până în prezent.Prioritate este asigurarea liberei circulaţii pe ambele maluri ale Nistrului. Desigur ne vom concentra şi pe rezolvarea problemelor ce vizează transportul auto. Trebuie să constat că procesul este complex, dar totodată avem capacitatea ca problemele existente, să le rezolvăm, conchide prim-ministrul R.Moldova.

Filat i-a mulţumit lui Şevciuk pentru un dialog sincer şi deschis.

La rândul său, liderul transnistrean, Evghenii Sevciuk a declarat că probleme politice nu trebuie să fie un obsatcol în rezolvarea problemelor economice, iar procesele să se intensifice pe ambele maluri ale Nistrului

Referitor la datoriile Transnistriei la gazele naturale, liderul transnistrean recunoaşte că această problemă trebuie rezolvată. Premierul Vlad Filat consideră că plata trebuie să o facă cei care sunt datori, adică agenţii economici.

În ceea ce priveşte deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol, Vlad Filat a declarat că acest subiect nu a fost discutat la întrevederea cu Evgheni Şevciuk.

Recent, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că un consulat rus ar putea fi deschis în Transnistria doar atunci când teritoriul va fi controlat de Chişinău. „Tragem linia, o misiune diplomatică a Rusiei la Tiraspol, nu va fi deschisă, suţine Ghimpu. Şi dacă oficialii ruşi vor insista ca acest consulat să fie inaugurat, acest lucru ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe oficialii moldoveni", crede Mihai Ghimpu.

Recent, la Viena s-a încheiat a patra runda de negocieri în formatul 5+2 în conflictul transnistrean. Reprezentantul preşediţiei irlandeze a OSCE, Erwan Fouéré a declarat ca niciodata până acum Chişinăul şi Tiraspolul nu au fost mai aproape. Nivelul de interacţiune la care s-a ajuns în prezent între ambele părţi este cel mai înalt atins vreodată. Este o evoluţie importantă şi care demonstrează buna credinţa şi dorinţa de a face progrese", a menţionat înaltul oficial pentru Europa Liberă.

Potrivit reprezentantului preşedinţiei irlandeze, relaţia de încredere între şefii negociatori joacă un rol extrem de important în a se face paşi concreţi în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. "Scopul este să continuăm să încurajam acest moment favorabil negocierilor, să întărim încrederea şi nivelul de încredere între cele două părţi şi să ii ajutăm să ajungă la decizii concrete", declară reprezentantul OSCE.

La sfârşitul lunii august, cancelarul german, Angela Merkel, aflată la Chişinău, susţinea că Transnistria trebuie să aiba un statut special şi este important ca statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Statele Unite ale Americii, Rusia să gasească o soluţie."Trebuie să înaintăm, să avem răbdare, să nu uităm că procesul de soluţionare a problemei transnistrene, nu este finisat. "Nici Europa nu trebuie sa uite de acest conflict", consideră cancelarul federal.