
Politică
Lipsa unei politici externe de substanţă, "o boală mai veche" a UE
libia-bombardament-reuters-goran-tomasevic.jpg

Cristian Diaconescu remarcă vocea slabă a Uniunii Europene în privinţa crizei din Libia. "Este consecinţa absenţei unei politici de apărare şi externe de substanţă a UE, este o boală mai veche a acestei organizaţii. În continuare, eu nu cred că Uniunea Europeană va putea să solidifice un punct de vedere politico-militar comun faţă de situaţia din Libia", spune preşedintele de onoare al UNPR.
"De altfel, sunt câteva state ale Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice, care propun ca în continuare conducerea operaţiunilor să se realizeze de un grup de contact, format din miniştrii de Externe, care ar urma să se întâlnească la invitaţia Franţei şi a Marii Britanii, la Londra, săptămâna viitoare, fiind invitate să se asocieze şi alte state din UE sau din Liga Arabă sau Uniunea Africană. Deci există încă o mare deosebire de păreri în privinţa abordărilor viitoare ale crizei libiene, ceea ce în mod natural generează şi rezerve din partea multor state, inclusiv a României", continuă fostul şef al diplomaţiei române.
Diaconescu e de părere că Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO în acest context: "UE în acest moment nu poate înlocui NATO, în ideea operaţionalizării unei astfel de decizii. Ceea ce ar fi fost însă mult mai bine şi interesant ar fi fost ca UE să fie solidară măcar sub aspectul atitudinii. Acest lucru nu se întâmplă. Este o lipsă a acestei organizaţii, dar din păcate, nu este una de azi de ieri".
Cristian Diaconescu s-a referit şi la fregata Ferdinand, pe care o va folosi România în apele libiene. Fregata va face valuri la propriu, pentru că nu este pregătită de operaţiuni, a susţinut miercuri, 23 martie, fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu. "Această fregată a făcut parte din structurile militare pe care România le pune la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice, potenţialul său militar a fost evaluat de Alianţa Nord-Atlantică şi cum iată a rezultat în acest moment, participarea cu această fregată la respectarea embargoului privind armele şi mercenarii în jurul Libiei s-a realizat. Deci daţi-mi voie să cred în special evaluările pe care experţii militari, care realizează planul de operaţii al NATO le fac", comentează Cristian Diaconescu.