Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lituania, în proces pentru închisorile secrete CIA

Lituania a fost acţionată în judecată la CEDO în legătură cu presupuse închisori secrete pe care CIA le-ar fi instalat pe teritoriul său ca parte a unui program de "extrădări extraordinare" extins în toată lumea, iar România ar putea fi următoarea vizată.

Executivul lituanian a devenit astfel cel de-al treilea guvern european care se confruntă cu urmăriri judiciare în urma sprijinului acordat operaţiunilor agenţiei, după ce Macedonia şi Polonia au fost deja acuzate de încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, scrie The Guardian.

Parlamentul lituanian a recunoscut că CIA a înfiinţat două închisori cu ajutorul serviciilor de securitate ale ţării, SSD. Una se afla într-un centru de echitaţie dintr-un sat situat în apropierea de capitala Vilnius, iar cealaltă într-o fostă casă de oaspeţi din Vilnius. Raportul parlamentului nu a putut stabili însă dacă în cele două închisori au fost deţinuţi suspecţi de terorism.

Potrivit unor informaţii din presa americană, CIA a operat o închisoare secretă şi în centrul Bucureştiului, generând speculaţii că şi România s-ar putea confrunta cu proceduri juridice la CEDO.