Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liu Xiaobo, laureatul Nobel pentru Pace 2010, încă după gratii

liu-xiaobo-nu-se-mai-stie-nimic.jpg

Despre Liu Xiaobo nu se mai ştie nimic...

Atribuirea premiului Nobel pentru Pace nu rezolvă întotdeauna situaţia, ba chiar dimpotrivă. Ne putem aminti cu uşurinţă vâlva creată de premierea chinezului Liu Xiaobo, cunoscut dizident în ţara sa, dar şi peste hotare. La un an după această premiere, Liu Xiaobo este un personaj despre care nu se ştie nimic. Dizidentul chinez nu a mai dat nici un semn de viaţă, ştiut fiind faptul că se află, totuşi, după gratiile unei închisori comuniste.

Probabil ca să marcheze evenimentul, unul dintre fraţii dizidentului l-a vizitat de curând şi a transmis publicului că Liu Xiaobo se află într-o bună condiţie fizică. Operaţiunea pare însă a fi orchestrată de oficialii de la Beijing. În plus, un militant al drepturilor omului din China afirmă că, dimpotrivă, starea lui Xiaobo este îngrijorătoare.

Liu Xiaobo, intelectual în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat la 11 ani de închisoare sub acuzaţia de "subversiune". Soţia sa este sub continuă supraveghere poliţienească, întreaga familie este la rându-i limitată în mişcări, avocatul lui Liu Xiaobo nu se poate duce să îşi vadă clientul, iar acesta nu are voie nici să primească vizita unor diplomaţi occidentali şi nici să scrie scrisori apropiaţilor.

Pe scurt, atribuirea Nobelului pentru pace 2010 nu i-a aranjat situaţia, ba dimpotrivă. China rămâne astfel singura ţară din lume care ţine după gratii un laureat al Premiului Nobel, o situaţie care nu pare să îngrijoreze regimul de la Beijing. Singura speranţă este ca, în 2012, când se va schimba conducerea regimului comunist, să apară o decizie de eliberare condiţionată.