Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitură grea pentru cancelarul german

merkel-angela-poza-reuters-mana-gura.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto:Reuters)

Partidul Ecologist ar putea prelua pentru prima dată în istoria Republicii Federale Germane conducerea unui Guvern de land, în Baden Württemberg. Social-democraţii au pierdut majoritatea absolută în landul Renania Palatinat, unde se aşteaptă formarea unei coaliţii social-democrat-ecologiste. Creştin-democraţii au suferit pierderi grele.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

La alegerile pentru landtag-ul (Parlamentul regional) din landul federal vest-german, Baden-Württemberg, Partidul Ecologist a ieşit pe locul doi. Potrivit estimărilor, ecologiştii au obţinut 24% din voturi.

Creştin-Democraţii (CDU) sunt cel mai puternic partid, pentru care au votat însă doar 39%, ceea ce constituie un procentaj insuficient pentru a mai rămîne în fruntea Guvernului.

Social-democraţii (SPD) au obţinut 23 de procente. În urma acestor rezultate, influenţate de catastrofa nucleară din Japonia, ecologiştii ar putea forma un Guvern de coaliţie împreună cu social-democraţii. Asta înseamnă că pentru prima dată în istoria R.F. Germania, Guvernul unui land federal ar fi condus de către un premier ecologist, în persoana lui Winfried Kretschmann.

În landul vest-german Renania Palatinat (Rheinland Pfalz), pentru social-democraţi au votat 35% dintre cei chemaţi la urne. Actualul premier social-democrat din acest land, Kurt Beck ar putea forma un Guvern de coaliţie, împreună cu ecologiştii, care au înregistrat 15 procente.

Tot cu 35%, creştin-democraţii sunt la egalitate cu social-democraţii. Partidul liberal (FDP) şi post-comuniştii din Partidul Stângii (Die Linke) nu au trecut pragul de 5%.

Alegerile din cele două landuri constituie o lovitură pentru cancelara Angela Merkel şi creştin-democraţi. Explicaţia principală pentru pierderile suferite este politica nucleară neconvingătoare a Guvernului de la Berlin. Electoratul german aşteaptă soluţii în vederea renunţării la folosirea energiei atomo-electrice.