Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitură grea pentru Nicolas Sarkozy

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, afirmă într-un interviu acordat cotidianului Midi Libre că Nicolas Sarkozy nu i-a respectat alegătorii şi că "nu şi-a oferit mijloacele să câştige" alegerile, deşi "poate" că ar fi putut să le câştige făcând acest lucru.

"Nu îi putem îndemna pe alegătorii mei să voteze pentru Sarkozy, afirmând în acelaşi timp că într-un duel Frontul Naţional–Partidul Socialist, vom lăsa să învingă Partidul Socialist", a declarat Marine Le Pen, subliniind: "alegătorii mei nu pot fi trataţi ca nişte copii sau ca nişte alegători inferiori, cetăţeni inferiori. Ei nu sunt doar nişte furnizori de voturi".

"Eu cred că nu este dificil ca alegătorilor să li se arate de asemenea că în pofida marilor discursuri şi mângâierilor aplicate de unul şi de altul, ei sunt pregătiţi să se aleagă unii pe alţii", a adăugat Marine Le Pen. Întrebată despre interesul său de a vedea dreapta pierzând alegerile, preşedinta Frontului Naţional a răspuns că nu este "interesată de nimic". Asta "deoarece eu consider că Hollande şi Sarkozy sunt două capete care pretind că se ceartă pe acelaşi corp. Ei sunt un fel de siamez în politică", a continuat lidera extremei drepte franceze.

Între timp, un ultim sondaj Ipsos arată că François Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale franceze, este creditat cu 53% din intenţiile de vot, în scădere cu un punct, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce Nicolas Sarkozy cu 47%, în creştere cu un punct.
Potrivit sondajului, dintre alegătorii lui Marine Le Pen, 14% ar vota pentru Hollande, 54% pentru Sarkozy, iar 32% nu şi-au exprimat intenţia de vot.

Din anchetă mai reiese că 34% dintre alegătorii candidatului de centru, François Bayrou, la primul tur vor vota pentru Hollande, în al doilea tur din 6 mai, 40% pentru Sarkozy, iar 26% nu şi-au exprimat intenţia de vot.

Dintre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, 80% ar vota pentru Hollande, 3% pentru Sarkozy, iar 17% nu şi-au exprimat intenţia de vot.

Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 27-28 aprilie, pe un eşantion de 988 de persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză, cu vârste peste 18 ani, prin metoda cotelor.