Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucian Croitoru, propus pentru postul de premier

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru postul de prim-ministru. E vorba de consilierul guvernatorului BNR. Şeful statului a făcut anunţul joi, 15 octombrie. "Nefiind membru al nici unui partid, va trebui susţinut de partide", spune Traian Băsescu. Preşedintele precizează că "FMI a anunţat amânarea misiunii de evaluare, din cauza lipsei unui Guvern în deplinătatea capacităţilor de exerciţiu". Misiunea va avea loc după ce România va avea un Guvern aprobat în Parlament, explică şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru postul de prim-ministru. E vorba de consilierul guvernatorului BNR. Şeful statului (audio) a făcut anunţul joi, 15 octombrie.

"Nefiind membru al nici unui partid, va trebui susţinut de partide", spune Traian Băsescu. Preşedintele precizează că "FMI a anunţat amânarea misiunii de evaluare, din cauza lipsei unui Guvern în deplinătatea capacităţilor de exerciţiu". Misiunea va avea loc după ce România va avea un Guvern aprobat în Parlament, explică şeful statului.

"Era nevoie de un prim-ministru competent în probleme de economie şi probleme macro-economice", spune Traian Băsescu. Lucian Croitoru "corespunde dezideratului de a avea un prim-ministru neimplicat politic, deziderat formulat de o parte dintre partidele parlamentare", continuă preşedintele.

"Eu am lucrat cu domnul Croitoru în timpul Guvernului Isărescu, atunci când conduceam programul Băncii Mondiale, iar dânsul lucra la Guvern şi răspundea din partea prim-ministrului de derularea programului cu Banca Mondială. Atunci am lucrat foarte bine cu domnia sa şi am rămas cu o impresie de profund profesionalism", subliniază şeful statului.

"Partidele au creat o criză politică inutilă, iar agravarea crizei politice a început să producă deja efecte economice care-i afectează pe români", susţine Traian Băsescu.

De partea sa, Lucian Croitoru (audio) spune că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-şi îndeplini mandatul care i-a fost încredinţat.

"Pe termen scurt, este evident că o prioritate este efectuarea de alegeri democratice, aşa cum s-a întâmplat până acum în ultimii 20 de ani, dar cel puţin la fel de important în opinia mea este continuarea angajamentelor financiare şi economice cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi de asemenea cu alte instituţii financiare", declară Lucian Croitoru.

"Guvernul, autorităţile române au adresat această criză, punând la treabă un program economic care are ca ingrediente aceste acorduri. Este singura modalitate, în opinia mea, de a reduce efectele crizei financiare, de pe urma căreia suferă toţi românii", conchide Lucian Croitoru.

 
Traian Băsescu, despre FMI.