Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lukaşenko, favorit la prezidenţialele din Belarus

Alegeri aproape fără miză în Belarus, unde toată lumea se aşteaptă la o nouă victorie a actualului şef al statului, longevivul Alexandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani. Deşi demoralizată de perspectiva unor noi fraude, opoziţia a lansat în cursă nu mai puţin de zece candidaţi.

Este drept că liderul principalei mişcări de opoziţie, Aleksandr Milinkievici, a refuzat să candideze tocmai pentru a nu legitima un scrutin se pare viciat în avans: Opoziţia susţine că au fost falsificate numeroase buletine de vot, în condiţiile în care doar 0,25 la sută dintre reprezentanţii opoziţiei fac parte din structurile electorale.

În aceste condiţii, opozanţilor regimului Kukaşanko nu le mai rămâne decât să protesteze: un miting ar putea avea loc chiar duminică la Minsk, în ciuda ameninţărilor primite se pare de contracandidaţii actualului şef al statului.

Devenit preşedinte în 1994, Lukaşenko a fost reales în funcţie în 2001 şi 2006, în cadrul unor scrutinuri marcate de nereguli. Potrivit Opoziţiei, Lukaşenko a creat un sistem electoral care nu lasă nicio şansă adversarilor. Anul acesta însă, opoziţia a avut dreptul să participe la reuniuni şi a avut acces la posturile publice de radio şi televiziune.

 
Lea Berzuc despre alegerile din Belarus