Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lună de miere încheiată între Turcia şi Siria

luna-miere-incheiata-turcia-siria.jpg

Lună de miere încheiată între Turcia şi Siria. RFI / Jérome Bastion

Pe fondul revoltelor din Siria şi al exodului de refugiaţi sirieni în Turcia şi în Liban, relaţiile dintre Ankara şi Damasc s-au deteriorat în ultimul timp. Siria reproşează de fapt Turciei că adăposteşte refugiaţi ostili regimului reprezentat de preşedintele Bachar Al-Assad. "Luna de miere dintre Turcia şi Siria s-a terminat". În aceşti termeni evoca un oficial turc, intervievat de Agenţia France Presse, relaţiile dintre cele două ţări.

Anul trecut relaţiile comerciale dintre Turcia şi Siria au înregistrat o creştere spectaculoasă, de peste 30 de sută, în raport cu 2009.

Schimburile dintre cele două ţări s-au cifrat la peste 2 miliarde 3 sute de milioane de dolari. Cum între timp peste 12 000 de sirieni au fugit în Turcia, comerţul frontalier începe să aibă de suferit iar informaţiile pe care le difuzează refugiaţii în legătură cu ororile comise de trupele siriene nu sunt de natură să întărească prietenia dintre cele două ţări. Din punctul de vedere al regimului de la Damasc, Turcia n-a făcut decît să găzduiască nişte "trădători" şi nişte "terorişti".

Un reproş tacit deci adresat Ankarei. Faptele sunt greu de verificat, dar autorităţile de la Damasc pretind că grupuri armate provenind din Turcia au comis crime oribile într-o regiune de frontieră.

Potrivit unei asociaţii siriene de apărare a drepturilor omului bazată la Londra, de la începutul mişcării contestatare, deci de pe data de 15 martie încoace, ar fi fost ucişi în jur de 1350 de civili precum şi peste 340 de politişti şi soldaţi.

Puterea de la Damasc evocă pierderi şi mai mari în rîndurile forţelor de ordine, circa 1300 de morţi de la începutul revoltei.

O bătălie la nivelul cifrelor, deci, care sugerează însă acelaşi lucru, şi anume existenţa unei mişcări insurecţionale armate departe de a fi decapitată.

În ce priveşte Turcia, ea se impune, pe fondul crizei siriene, în mod şi mai evident ca unică putere regională stabilă şi capabilă să dea lecţii în materie de coabitare între modernitate, democraţie şi islam.

 
Matei Vişniec: Lună de miere încheiată între Turcia şi Siria