Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macedonia alege un nou Parlament

200805-4919.jpg

Macedonia alege un nou Parlament

Duminică, (1 iunie), au loc alegeri parlamentare în Macedonia. Campania electorală a fost una foarte tensionată în care s-a făcut uz de arme şi forţă pentru intimidarea manifestanţilor. După aceste alegeri noul Parlament macedonean va avea 120 de membri.

După o campanie electorală tensionată, în care s-a făcut si uz de arme cu foc, cetatenii Macedoniei aleg duminică (1 iunie) noul Parlament cu 120 de membri. Fostul Parlament s-a destrămat la jumătatea mandatului sub povara esecului de la Bucuresti unde Grecia a blocat aderarea Macedoniei la Alinata NATO. Neputând sa rezolve litigiul cu Grecia in privinta denumirii tarii si fiind presata tot mai mult de minoritarii albanezi sa recunoasca independenta Kosovei, coalitia conservativa la putere, VMRO, a recurs la alegeri anticipate.

Sloganul alegerilor este ,,sa ne pastram numele si limba,,. Observatorii politici la Skopje afirma ca cei un milion si opt sute de mii de macedoneni cu dreptul de vot, practic vor alege intre foștii comuniști si anticomunisti. Institutul de Cercetări de la Liubliana IFIMES apreciaza ca si de data aceasta va câștiga coaliția ,,VMRO,, a actualului premier Nikola Gruevski. Urmează blocul social-democrat aflat in opoziție cu lideri Radmila Sekerinska si Tito Petkovski.

Minoritatea albaneza, care constituie o pătrime din populația Macedoniei participa cu doua coalitii: Partidul democrat albanez DPA aflat la putere si opoziția albaneza DUI, adică Uniunea Democrata pentru Integrare. Ultima, in trecut adesea, făcea uz de forta pentru a atinge scopuri politice.

In campania preelectorală au fost înregistrate focuri de armă , pentru a intimida mitingurile unor partide. In orasul Tetovo a fost atacat sediul opozitiei albaneze, iar in localitatea Bogovinje sa tras asupra liderului albanez Alija Ahmeti. Din cauza acesta minstrul de interne Gordana Jankulovska a mobilizat un numar record de politisti care vor intretine ordinea la locurile de votare, vor asigura numararea corecta a voturilor si transportul materialului electoral pana la Comisia Centrala. In stare de alerta sunt si unitatile speciale si unitatea de elicoptere, spune Jankulovska.

Serbia, Petar Tomici

30/05/2008; 13h40