Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macedonia are uşa deschisă către UE

Macedonia poate începe discuţiile pentru aderarea sa europeană, se spune la Bruxelles, unde Croaţia este considerată foarte aproape de a deveni stat membru, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Macedonia aşteaptă din 2006 această recomandare a Comisiei Europene pentru începerea negocierilor. Se consideră acum în fine că ţara a făcut progresele democratice şi economice necesare pentru a se aşeza la masa discuţiilor.

Macedonia poate începe discuţiile pentru aderarea sa europeană, se spune la Bruxelles, unde Croaţia este considerată foarte aproape de a deveni stat membru, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).

Macedonia aşteaptă din 2006 această recomandare a Comisiei Europene pentru începerea negocierilor. Se consideră acum în fine că ţara a făcut progresele democratice şi economice necesare pentru a se aşeza la masa discuţiilor.

Rămâne însă de reglat spinoasa problemă a numelui - "Macedonia" - care, după cum se ştie, este contestat de Grecia.

Croaţia a ajuns la o înţelegere cu Slovenia pentru reglementarea conflictului frontalier şi dacă va continua să combată corupţia şi să reformeze justiţia, ţara va intra în curând în Uniunea Europeană, spune comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Zagreb mai trebuie să asigure de manieră urgentă un acces complet la dosare Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, menit să elucideze şi să judece crimele de război din fosta Iugoslavie.

În fine, ţara candidată la aderare europeană, care aşteaptă la porţile comunitare din 1963, Turcia este felicitată acum pentru acordul cu Armenia şi pentru dorinţa de a rezolva problema minorităţii kurde prin consultare populară.

Libertatea presei, libertatea religioasă şi drepturile sindicale rămân însă probleme nerezolvate, care împiedică mai departe Comisia Europeană să prezinte acum o analiză optimistă.

La fel, refuzul Turciei de a normaliza relaţiile cu Cipru îi irită pe responsabilii europeni care cer Ankarei să permită în fine accesul vapoarelor şi avioanelor cipriote în porturile şi aeroporturile turceşti.

Aşa-numitul "Protocol de la Ankara", semnat în 1963 cu membrele Uniunii Europene de atunci este un acord vamal care permite accesul vaselor şi avioanelor europene pe teritoriul Turciei.

Acordul a fost extinde de Ankara în 2004 şi 2007 şi noilor state membre ale Uniunii Europene, excepţie făcând Cipru.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.