Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macedonia a “învins” Grecia la Haga

macedon.jpg

Alexandru Macedon

Macedonia a înregistrat un prim succes juridic şi politic în faţa Greciei la Curtea de Justiţie de la Haga.  Curtea de la Haga a stabilit că Grecia încalcă acordul provizoriu privind relaţiile dintre două ţări, împiedicând Macedonia să devină membră în NATO şi UE. Decizia nu rezolvă însă litigiul dintre cele două state, Grecia şi Macedonia fiind în continuare invitate să-şi rezolve problema veche de 20 de ani.

Corespondentul RFI, Petar Tomic

Autorităţile de la Atena nu doresc ca fosta republica iugoslavă să folosească denumirea istorică de Republica Macedonia. Grecia încearcă de la bun început să definească foarte clar relaţiile dintre noul stat independent Macedonia de nord, situat în valea râului Vardar şi Macedonia din cadrul actualului stat grec. Sub auspiciile Naţiunilor Unite, cei doi vecini poartă un dialog îndelungat şi nu prea reuşit.

La Summit-ul de la Bucureşti din 2008 delegaţia greacă a blocat aderarea Macedoniei la NATO. Acelaşi lucru s-a repetat  şi în cazul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană.

Grecia şi Macedonia au semnat în anul 1995 un acord provizoriu care prevede ca Macedonia să-şi modifice steagul ţării ales imediat dupa proclamarea independenţei iar Grecia să nu îngrădească accesul Macedoniei la organizaţiile internaţionale unde Grecia este deja membră.

În căutarea unui suport istoric pentru noul stat independent, autorităţile de la Skopje invocă mereu perioada de domnie a lui Alexandru Macedon. Nu demult la Skopje a fost ridicat un monument colosal al marelui Alexandru pe cal iar aeroportul de la Skopje poartă numele acestui mare cuceritor antic.

Toate acestea au trezit semne de întrebare la Atena care face tot felul de presiuni asupa Macedoniei să se clarifice odată pentru totdeauna semnele de întrebare apărute în relaţiile cu această fostă republică iugoslavă. După 1995, Macedonia a aceptat ca steagul naţional să fie un soare cu opt raze pe fond roşu.

Litigiul dintre Grecia şi Macedonia, la Haga

Supărată de poziţia luata de Grecia la Summitul NATO de la Bucureşti, Macedonia a reclamat încălcarea Acordului provizoriu şi a cerut opinia Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Curtea de la Haga a dezbătut problema în luna martie iar acum a ajuns la concluzia  că Grecia  a încălcat Acordul provizoriu împiedicând Macedonia să  devină membră în NATO şi să înceapa negocierile de aderare la UE.

Experţi de drept internaţional de la Skopje atrag însă atenţia  că decizia Curţii de la Haga acordă Macedoniei doar sprijin politic nu şi juridic. Grecia şi Macedonia sunt invitate în continuare să negocieze problemele în această dispută pănă la găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi.