Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macovei despre MCV: Am ieşit de pe harta Schengen; dacă Victor Ponta e dispus la sacrificii, să-şi dea demisia!

România nu mai trebuie să aştepte nimic în privinţa Schengen, după raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeană. Documentul este extrem de critic şi conţine termeni foarte duri pentru un limbaj diplomatic. Premierul Victor Ponta să-şi dea demisia, dacă e dispus la "sacrificii politice". Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

În opinia eurodeputatului Monica Macovei, raportul MCV "este un raport obiectiv şi nu un raport echilibrat, cum a declarat domnul Ponta. Este extrem de critic cu privire la măsurile luate de USL şi guvernarea Ponta în ultimele două-trei săptămâni de zile".

Ce înseamnă că va exista un nou raport anul acesta? Monica Macovei crede că "este o premieră asta în cei cinci ani care au trecut de la intrarea României în UE, e o premieră să ne spună preşedintele Comisiei, Barroso că încrederea în România este zdruncinată. Ăsta e un termen foarte-foarte dur pentru un limbaj diplomatic, iar faptul că va mai fi un nou raport înseamnă tocmai că nu au încredere în nici una din promisiunile făcute acum, că nu au încredere în Guvernul României şi că-i ţine sub supraveghere şi sub monitorizare".

Monica Macovei crede că "România nu mai trebuie să aştepte nimic în privinţa Schengen".

"Ceea ce se întâmplă de trei săptămâni, ceea ce eu numesc lovitură de stat şi aşa este numită de o mare parte a presei străine ne-a scos de pe harta Schengen pentru un timp îndelungat şi USL şi Ponta trebuie să răspundă pentru asta! (...) Nu vom intra în Schengen, este evident asta, cu un astfel de raport şi cu o astfel de clasă politică", afirmă europarlamentarul.

Monica Macovei remarcă faptul că "raportul este favorabil pe partea de justiţie, procurori, judecători şi este foarte-foarte prost pe partea politică".

Ea cere demisia premierului Victor Ponta: "Dacă e dispus la sacrificii politice, este primul care trebuie să-şi dea demisia!".

Cum răspunde Monica Macovei acuzaţiilor potrivit cărora ea şi alţi europarlamentari PDL i-ar fi influenţat pe oficialii europeni de la PPE? "Este o prostie! Instituţiile europene îşi iau informaţii prin ambasade, prin reprezentanţii lor aici, prin presa română şi presa străină. Trăim într-o ţară absolut deschisă, tot ce se întâmplă se cunoaşte. Acuzaţia de trădare... pentru acuzaţii de genul ăsta trebuie să plătească exact cei care ne-au trădat pe toţi cei care am muncit ca să intrăm în UE şi ca să intrăm în Schengen, aşa cum s-ar fi întâmplat în mod normal, dacă nu făcea USL toate aceste porcării!", conchide Macovei.

Monica Macovei, intervievată de Cosmin Ruscior despre raportul MCV