Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: România şi Bulgaria, discriminate

“Un precedent inacceptabil pentru întreaga Uniune” – iată cum reacţionează Ministerul Român de Externe la scrisoarea franco-germană care cere amânarea intrării celor două state în spaţiul Schengen. Scrisoarea – obţinută de RFI România – este semnată de miniştrii de interne din cele două ţări.

În scrisoare se arată că aderarea în martie ar fi prematură din cauza carenţelor pe care România şi Bulgaria le au în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Răspunsul MAE începe cu palierul tehnic al dosarului şi spune că România  a traversat cu succes misiunile de evaluare europene în domeniul forntierelor externe. Ministerul aminteşte că România implementează un sistem tehnic de ultimă generaţie pentru supravegherea frontierei terestre  cu tehnologia furnizata de EADS – o companie franco germană. În plus, această tehnologie e folosită de un personal pregătit la cele mai înalte standarde.

Prin urmare – scrie ministerul -  este complet nefondat argumentul referitor la un aşa-zis risc pentru securitatea internă a Uniunii care ar deriva din aderarea României (şi Bulgariei) la Schengen. Dimpotrivă, aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe.

Cum scrisoarea franco germană  face trimitere la Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie ca motiv pentru amânarea intrării în Schengen, ministerul român răspunde că nu există nici un temei pentru asocierea dintre Schengen şi acest mecanism. 

O astfel de abordare creează un precedent inacceptabil nu numai pentru România (şi Bulgaria), dar şi pentru întreaga Uniune, conchid autorităţile române. Mai mult, ea constituie o discriminare a României şi a Bulgariei faţă de modul în care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere.

Cristian Preda: „Trebuie diplomaţie şi imaginaţie pentru a negocia o soluţie“

Cererea Franţei şi a Germaniei de amânare a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu e justificată – spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda. El e de părere că o eventuală amânare nu ar rezolva oricum problemele invocate – respectiv întârzierile în reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea criminalităţii.

"La fel ca în cazul amânării noastre în valul celor 10 din 2004 pentru 1 ianuarie 2006 - cand a fost vorba de aderare la Uniunea Europeana, si acum cred ca e vorba doar de o iulzie a unor guverne occidentale de a crede că dintr-o asemenea presiune, România si Bulgaria vor fi radical schimbate în termen scurt. O asemenea măsură nu produce decât frustrare şi încetinire în ameliorarea situaţiei din România şi Bulgaria.

Nu cred că totul este decis în acest moment. Trebuie multă diplomaţie şi imaginaţie pentru a negocia o soluţie de a ieşi din acest impas. Pe de altă parte, trebuie să ne pregătim pentru o eventuală amânare. Nu va fi o tragedie, dar – în acelaşi timp – nu va fi deloc plăcut".

 
Europarlamentarul Cristian Preda intervievat de Ioana Haşu