Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mafia în Franţa

mafia-franta.jpg

Le Point:Mafia în Franţa

Revista franceză Le Point publică în ultimul ei număr o impresionantă anchetă despre "Mafia în Franţa". Noile ei metode, zonele de interes - cum ar fi sectorul imobiliar - extorsiunea de fonduri, corupţia, filierele internaţionale cu ramificaţii în Hexagon - precum cele ruseşti, georgiene sau chinezeşti - nimic nu lipseşte din acest sumbru tablou.

Le Point ne anunţă încă de la început: "Franţa nu mai este la adăpost. Venite din Italia, din ţările baltice, din Balcanii orientali, din fosta Uniune sovietică şi din Nigeria - 5 mafii s-au instalat în Hexagon". Globalizarea, mondializarea cum spun francezii, a favorizat toate aceste organizaţii criminale. Mafiile profită de asemenea de degenerescenta democraţiilor, afirmă specialiştii.

Modernitatea politică şi apoi cea economică dau naştere acestor organizaţii. Franţa, dacă a devenit tărâm de predilecţie a mafiilor, nu a însă dat naştere niciunei astfel de asociaţii criminale şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Aici există un stat puternic încă din epoca pre-revoluţionară, stat ce a împiedicat constitutirea unui alt stat în stat, definiţia mafiei.

Mafia balcanică

Asta nu înseamnă însă că alte mafii venite din afară nu sunt prezente în Hexagon. Începând cu cea balcanică, ne spune Le Point, care regrupează sub acest nume geografic mafioţii veniti din România şi Bulgaria.

Romii, sub conducerea unui bulibaşă, se vor ocupa de proxenetism si de furturi. Cei care nu sunt de etnie romă, au devenit campionii "skimmingului", cu alte cuvinte se ocupă de piratarea cardurilor bancare.

În România şi în Bulgaria, numeroşi informaticieni şi electronişti s-au regăsit fără loc de muncă după căderea comunismului şi au fost "recuperaţi" de grupurile criminale. Dacă românii s-au specializat aşadar în jefuirea distribuitoarelor de bani, bulgarii preferă delictele financiare?

Crima organizată a vecinilor noştri este şi ea divizată în trei ramuri - grupovka, romii şi turcofonii. Toţi se ocupă si de ramuri mai traditionale al mafiei. Astfel, "mutrii" adică bosii bulgari ar exploata déja circa 700 de fete în Franţa.

Mafia nigeriană

Campioni ai proxeneţilor sunt însă nigerienii. Mafia venită din această ţară africană controlează o treime din prostituatele din Hexagon. Elita mafiei din fosta URSS, reunită sub numele uşor barbar de "Vory V Zakone" - adică "hoţii în regulă cu legea" - prosperă şi ea în Franta, mai ales în vestul şi sudul ţării unde s-a specializat în furturi şi racket.

Extrem de violenţi, inclusiv între ei, mafiotii ex-sovietici şi-au făcut un renume de ani de zile. Istoric vorbind tot mafia italiană este însă cea mai veche. Caracatiţa siciliană şi calabreză şi-a întins tentaculele pe coasta mediteraneană a Franţei unde s-a specializat în traficul cu stupefiante şi cel cu deşeuri.

La nevoie, mafioţii tradiţionali se ocupă şi de deturnarea fondurilor comunitare. În sfârsit, la fel de periculoasă ca grupaera italiană pare a fi şi mafia din ţările baltice. Cei veniţi aici din Lituania, Letonia şi Estonia s-au specialziat în falsificarea banilor.

Franţa şi Mafia

Cinci mafii ocupă deci teritoriul Frantei, o ţară până nu demult ferită de prezenta organizaţiilor de acest gen. Planeta crimei s-a transformat însă odată cu lumea. Bulversările geopoliticie din ultimele două decenii au dat apă la moara traficantilor care se pot deplasa si organiza tot mai repede. Din păcate, regretă Le Point, cooperarea internaţională în materie de crimă organizată - indispensabilă - este departe de a fi o realitate.

Actualmente nu există la nivel european decât forte operaţionale punctuale sau grupuri care lucrează pe tematici precise. Ori contextul nu impune decât un singur lucru: platforme de schimburi de informaţii permamente, inexistente la ora actuală.

 
vasile Damian: Mafia în Franţa