Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAI: Ungaria ar trebui să prezinte scuze României în cazul Nyro Joszef

„Autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile "defăimătoare" la adresa Guvernului României”, a declarat sâmbătă ministrul român de Interne. Ioan Rus a făcut referire la afirmaţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, care a declarat în urmă cu o săptămână că găseşte comportamentul Guvernului român necivilizat şi barbar în cazul Nyro Joszef.

 

Este vorba despre controversata repatriere a rămăşiţelor fostului jurnalist şi scriitor român, de etnie maghiară, care a susţinut în anii `40 guvernul fascist din Ungaria. Din cauta activităţilor sale, săptămâna trecută, autorităţile române nu au permis reînhumarea lui Nyro Joszef la Odorheiu Secuiesc. Decizia a provocat tensiuni între guvernele de la Bucureşti şi Budapesta.

Rus a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj, că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta.

"Mă aşteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României. Viktor Orban a stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească şi înainte de a-şi cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei", a spus Rus.

Acesta a adăugat că aşteaptă "să vină scuze şi să dispară problema", nu să se meargă "pe varianta de a declara persona non grata pe cineva".