Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe mâna cui rămâne Egiptul ?

fratia-musulmana.jpg

Frăția Musulmană este principala forță de Opoziție din Egipt.

Cine sunt interlocutorii armatei în procesul de schimbare din Egipt ? Una dintre organizațiile cele mai bine structurate este "Frăția Musulmană", o instituție islamistă veche și puternică. Înființată în 1928, Frăția Musulmană este o organizație puternică și bine implantată în țară, considerată ca fiind principala mișcare de Opoziție la regimul lui Hosni Mubarak.

Frăția este mai mult decât o mișcare de Opoziție. E mișcarea islamistă cea mai influentă din lumea arabă, cea care stă la originea Jihadului, a războiului sfânt și care a inspirat mulți lideri islamiști.

Astfel, Ayman al Zawahiri, numărul doi din Al-Qaida este un fost membru al Frăției Musulmane.

În lume există multe mișcări care se mândresc cu legăturile pe care le au cu Frăția Musulmană. Astfel, articolul doi din statutul mișcării Hamas scrie clar că această organizație este o aripă a Fraților Musulmani.

Pe de altă parte, Frăția Musulmană nu e o organizație monolitică. Unii membri susțin violența, dar alții, mai numeroși vor o cale pașnică, pentru a ajunge la putere.

Numărul Fraților Musulmani din Egipt nu este cunoscut cu exactitate, dar se situează undeva între trei și patru milioane. Frăția are un important rol social, ocupându-se de spitale, de organizații caritabile, de școli sau de centre de reeducare.

La alegerile legislative de acum cinci ani, Frații Musulmani au candidat ca independenți și au obținut 88 de locuri dintr-un Parlament de 454.

La alegerile de anul trecut, în schimb, au decis să nu candideze, din cauza fraudelor masive.

Pe tot parcursul protestelor din ultimele săptămâni, vocea Frăției Musulmane nu s-a făcut auzită prea des. Frații Musulmani au salutat vineri lupta poporului egiptean și rolul armatei, care și-a ținut promisiunile. Frăția Musulmană a dat asigurări de mai multe ori în ultimele zile că nu este interesată de accesul imediat la putere.