Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manevre militare chineze, în Oceanul Pacific

manevre-militare-chineze-oceanul-pacific.jpg

China va organiza manevre militare navale în Oceanul Pacific.

Armata chineză a anunţat că va organiza la sfârşitul lunii manevre militare navale în "vestul Oceanului Pacific", într-un context de tensiuni sporite privind teritoriile disputate cu vecinii săi, după cum relatează Agenţia France Presse.

"Marina armatei populare de eliberare va realiza exerciţii în vestul Oceanului Pacific, la sfârşitul lui noiembrie", a anunţat miercuri, într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării. Marina chineză realizează în mod regulat astfel de manevre, după cum procedează şi alte ţări.

"Este vorba despre un antrenament de rutină, prevăzut în calendarul nostru anual şi care nu vizează nici o ţară anume şi nici o ţintă specifică", a precizat ministerul.

Aceste manevre intervin imediat după o călătorie în Asia-Pacific a preşedintelui american, Barack Obama, în cursul căreia şeful Casei Albe a anunţat că Statele Unite îşi vor consolida prezenţa militară în Australia.

Subiectul ambiţiilor Beijingului în regiunile maritime din vestul Pacificului a fost abordat la summit-ul anual al Asociaţiei Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), precum şi la summit-ul Asiei Orientale, care s-au desfăşurat săptămâna trecută în Bali (Indonezia).

Manevrele chineze sunt adesea considerate un răspuns la exerciţiile aeronavale comune SUA-Japonia, SUA-Filipine sau SUA-Coreea de Sud, care sunt interpretate drept avertismente adresate Beijingului şi Phenianului.

Vietnam, Filipine şi Taiwan se confruntă cu China în ceea ce priveşte suveranitatea asupra insulelor din Marea Chinei Meridionale, o mare bogată în hidrocarburi, în special a insulelor Spratleys, pe care Beijingul le consideră ale sale.