Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls, despre romi: Franţa nu poate primi toată sărăcia din lume şi din Europa

manuel-valls-romi-franta-nu-poate-primi-toata-saracia-lume-europa.jpg

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls (Foto: Reuters/Philippe Laurenson)

Franţa "nu poate primi toată sărăcia din lume şi din Europa", declară ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care se referă la problematica romilor. Valls este aşteptat miercuri în România, împreună cu ministrul pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Declaraţia ministrului francez de Interne se inspiră direct dintr-una similară făcută în 1989 de premierul socialist al Franţei de la acea vreme, Michel Rocard. Valls se referă însă direct la situaţia romilor, 15 mii prezenţi în Hexagon, cei mai mulţi veniţi din România şi Bulgaria.

Mesajul Parisului este aşadar unul de "fermitate", chiar dacă "Franţa îşi asumă o parte din efort prin politica sa de azil şi integrare". Prin această declaraţie, Manuel Valls face din nou presiuni asupra Bucureştiului în ajunul sosirii sale în România, întrucât în acelaşi interviu acordat colegilor noştri de la BFM, ministrul francez de Interne reaminteşte că "aceste populaţii", adică romii, "sunt gonite şi discriminate în ţările lor de origine". E reluarea aproape cuvânt cu cuvânt a declaraţiei preşedintelui francez, François Hollande, care spunea duminică seara că "Franţa nu poate accepta ca aceste populaţii să fie gonite şi deplasate din ţările lor, pentru a veni să se refugieze aici".

Atât pentru preşedintele francez, cât şi pentru ministrul său de Interne aşteptat miercuri în România, problema romilor trebuie rezolvată la "sursă" şi la "nivel european". În acest context, Parisul îşi continuă de altfel politica de expulzare a acestor romi din Hexagon, la fel cum a făcut şi precedentul Guvern conservator. "La sfârşitul acestei luni, circa şapte mii de români şi bulgari vor fi fost trimişi acasă de la începutul anului, graţie sistemului de ajutor umanitar", spune Valls, un ajutor care se ridică la 300 de euro pe cap de adult şi 100 de euro pentru un copil care acceptă să se reîntoarcă acasă. Ministrul francez de Interne recunoaşte însă că "alţi cetăţeni români sau bulgari au venit între timp în Franţa".