Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie menţine restricţiile de muncă pentru români şi bulgari

Restricţiile de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari vor fi menţinute încă cel puţin un an de zile, a anunţat Secretarul britanic de stat pe probleme de imigraţie, Liam Byrne, explicând că este prea devreme să fie evaluat impactul aderării României şi Bulgariei la UE din punct de vedere al imigraţiei.

Se ştie că Regatul Unit a impus un regim tranzitoriu de restricţii, posibil cele mai severe din UE, care potrivit regulilor europene nu pot însă depăşi 7 ani de la momentul aderării.

Potrivit ultimei statistici guvernamentale, numărul românilor şi bulgarilor cărora li s-a aprobat cererea de a munci în Marea Britanie, după aderarea la Uniunea Europeană, se ridică la puţin 30 de mii. Alţi aproximativ 7000 de români şi bulgari au fost primiţi ca muncitori sezonieri în agricultură.

Cele mai semnificative domenii în care au fost angajaţi bulgarii şi românii sunt divertismentul şi petrecerea timpului liber (28%), servicii hoteliere şi restaurante (15%), sănătate şi servicii medicale (15%). Statistica nu include numărul mare de liber profesionişti din domeniul construcţiilor.

Deşi românii şi bulgarii, contribuie la succesul economiei, după cum menţionează ultimul raport al Home Office-ului, oficialii britanici au avertizat că „viaţa va deveni foarte dificilă pentru cei care nu respectă regulile", deoarece se vor introduce amenzi până la 10,000 de lire sterline pentru patronii care nu fac verificările corecte şi angajează lucrători ilegali. Liam Byrne a precizat că un cetăţean străin care a încălcat într-un fel sau altul legea este deportat la fiecare opt minute.

Londra, Lelia Galis

2/27/2008;11.10h