Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie sună evacuarea din Iran

marea-britanie-suna-evacuarea-iran.jpg

Ciocniri între manifestanţi radicali şi forţe de ordine, la ambasada britanică din Teheran (Foto: Reuters)

Marea Britanie a început miercuri, 30 noiembrie, evacuarea personalului său diplomatic din Iran. O decizie ce intervine după asedierea ambasadei britanice la Teheran de către zeci de militanţi radicali. Acest atac a provocat reacţii internaţionale vehemente. Personalul diplomatic, format din 20 de persoane este evacuat spre Emiratele Arabe Unite. ACTUALIZARE: Ambasada Marii Britanii din Iran a fost închisă, anunţă ministrul britanic de Externe, Wiliam Hague, care precizează că şi misiunea diplomatică iraniană din Londra va fi închisă în 48 de ore.

Corespondentul RFI la Teheran, Siavosh Ghazi

O parte dintre diplomaţii britanici a părăsit deja Iranul cu destinaţia Dubai, iar ceilalţi urmează să ajungă acolo în cursul după-amiezii.

Marea Britanie a decis să-şi evacueze tot personalul, după atacul violent de marţi împotriva ambasadei şi a rezidenţei britanice, atac comis de studenţi islamişti.

Manifestanţii au vandalizat clădirile diplomatice şi au ars maşini. În interiorul ambasadei, atacul a fost în mod special violent. Poliţia a trebuit să intervină în forţă, pentru a-i dispersa pe manifestanţi, însă au trecut ore bune până la restabilirea calmului.

Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi de Poliţie, care afirmă că i-a dat deja pe turbulenţi pe mâna justiţiei.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a reacţionat exprimându-şi regretul pentru comportamentul inacceptabil al unui mic număr de manifestanţi şi a promis că turbulenţii vor fi daţi în judecată.

În schimb, preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, şi-a arătat sprijinul direct faţă de studenţi, spunând că aceştia au vrut să-şi exprime furia împotriva Marii Britanii şi a politicii sale de dominaţie. El a criticat de asemenea Consiliul de Securitate, pentru că organismul ONU a condamnat atacul asupra misiunii diplomatice a Marii Britanii.