
Politică
Marea negociere bugetară a UE începe la Bruxelles
marea-negociere-bugetara-ue-incepe-bruxelles.jpg

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Luminile balului se aprind joi seară la ora 19, iar gazda, Herman Van Rompuy, preşedintele UE, îşi aşteaptă invitaţii cu o nouă propunere de buget. Cea prezentată săptămâna trecută reducea fondurile cu 80 de miliarde faţă de ceea ce propusese iniţial Comisia Europeană, respectiv 1.047 de miliarde. Intră aici toate politicile comunitare mari, plus tot ceea ce este anexat bugetului UE.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, le va forţa mâna liderilor UE, printr-un discurs abil. Va fi nevoie însă de mult mai mult decât un discurs, pentru a le îndupleca pe marile contribuitoare la buget să nu ceară mai multe reduceri. Discuţia, care începe printr-o cină de lucru, va dura una, două sau trei nopţi şi zile.
Se zice că nimeni nu doreşte să-i ocolească pe britanici, inflexibili în negocieri şi singurii care cer o reducere de 200 de miliarde de euro. Există însă posibilitatea legală ca o decizie să fie luată nu prin unanimitate, ci prin majoritate calificată, ceea ce elimină veto-ul britanic. Pentru aceasta, însă, Londra trebuie să-şi dea în prealabil acordul.
Se mai poate ca liderii UE să constate un blocaj irevocabil joi noapte sau vineri în cursul zilei. De asemenea, este posibil ca Herman Van Rompuy să supună totuşi votului o propunere respinsă într-un fel sau altul de cel puţin opt ţări.
În ambele cazuri, o altă dată pentru o altă reuniune va fi fixată, probabil în ianuarie sau februarie 2013. Acea reuniune va lua în calcul o propunere nouă, bazată însă pe acelaşi document de bază al cărui autor este Comisia Europeană.
În fine, se prea poate ca bugetul 2014-2020 să fie votat anual, având ca bază de referinţă anul 2013 (cu un buget de 155 de miliarde), care, multiplicat cu şapte şi la care se adaugă inflaţia, ar fi superior celor 1.047 de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană. Ne putem imagina că marile contribuitoare (Marea Britanie, Suedia, Olanda şi Germania) nu îşi doresc aceasta.