Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian Lupu caută sprijin la Bruxelles

lupu-marian-prim-plan-bun.jpg

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, care e şi preşedinte interimar al ţării a plecat într-o vizită oficială de trei zile la Bruxelles. El este însoţit de către reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv ai Opoziţiei comuniste.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

La Bruxelles, Marian Lupu are planificate întâlniri cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, cu Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, cu Stefan Fule, comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, cu Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi cu Monica Macovei, co-preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova.

De asemenea, Marian Lupu va susţine o conferinţă de presă împreună cu vice-preşedintele Parlamentului European, Miguel Angel Martinez Martinez.

Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului de la Chişinău, la Bruxelles, Marian Lupu va discuta despre acţiunile pe care urmează să le întreprindă actuala putere din Republica Moldova, pentru a se apropia de UE, dar şi despre ceea ce este numit "situaţia internă" din ţară, adică despre blocajul politic la care s-a ajuns, din cauză că nici una dintre cele două forţe din Parlament – coaliţia majoritară şi Opoziţia comunistă – nu dispune de numărul necesar de voturi pentru a alege şeful statului.

Alt subiect important care figurează pe agenda lui Marian Lupu este conflictul transnistrean.

Aceasta este prima vizită la Bruxelles a lui Marian Lupu în calitate de preşedinte al Parlamentului actual şi preşedinte interimar al Republicii Moldova. Prima vizită în străinătate pe care a întreprins-o după alegerea sa în această funcţie a fost la Moscova.