Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian Lupu mulţumeşte României

lupu-marian-prim-plan-bun.jpg

Marian Lupu face o vizită de două zile la Bucureşti.

Relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova au evoluat extrem de rapid în ultima perioadă şi ritmul trebuie menţinut. Iată mesajul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, aflat într-o vizită de două zile în România.

"Mulţumesc pentru invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, o vizită care ne va permite să determinăm liniile directoare de consolidare a relaţiilor dintre România şi Moldova", a declarat preşedintele interimar moldovean.

"Constat că discuţiile purtate au fost foarte constructive, foarte pozitive", continuă el. "Am constatat un progres deosebit în relaţiile noastre, pe parcursul anului 2010", adaugă Lupu.

Preşedintele interimar mai speră ca runda de negocieri în format 5 plus 2 privind Transnistria, programată pentru luna iunie, să deblocheze discuţiile pe tema acestui conflict: "Este greu acum să vă indic un termen concret, cu mare precizie, dar problema transnistreană poate şi va fi rezolvată, fiindcă spre deosebire de multe alte conflicte îngheţate, nu este unul religios, etnic, ci are la origine mai mult motive ideologice, la începutul anilor '90, când se dezmembra URSS".

"În iunie este prevăzută următoare rundă de negocieri în formatul 5 plus 2. Sperăm că atunci vor putea fi deblocate negocierile oficiale pe marginea problemei transnistrene. Contăm atât pe acţiunile pe care le va promova în continuare Chişinăul, cât şi contăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noştri în cadrul formatului 5 plus 2, pentru identificarea soluţiilor pentru rezolvarea definitivă a problemelor transnistrene", spune Lupu.

Relaţii Chişinău-Bucureşti

Marian Lupu, preşedintele interimar moldovean

AscultăDownload

Vizita la Bucureşti a preşedintelui interimar al Republicii Moldova are drept obiectiv dezvoltarea unor proiecte strategice comune, în special în domeniul energetic. Preşedintele Traian Băsescu a subliniat de altfel importanţa acestui sector şi a siguranţei energetice.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru sprijinul financiar acordat de România ţării sale.

Gaze

Ion Preaşcă, jurnalist Adevărul Moldova

AscultăDownload

"Domnule preşedinte, voi profita de acest prilej pentru a vă mulţumi în mod particular pentru iniţiativa dumneavoastră de acordare a acestui ajutor financiar pentru Republica Moldova (100 de milioane de euro, pe o perioadă de patru ani - n.r.). Înţelegem foarte bine că această decizie a fost adoptată în condiţii extrem de dificile economice, în condiţiile de austeritate care au fost determinate de criza economică mondială. Cu atât mai mult, domnule preşedinte, apreciem foarte înalt acest gest, care a fost de mare ajutor", a declarat Marian Lupu, la începutul discuţiilor tete-a-tete cu omologul său român.

În cadrul vizitei lui Marian Lupu la Bucureşti se vor discuta aşadar proiectele comune de interconectare a reţelelor de energie şi gaze. Între acestea se numără proiectul construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi, care ar putea începe chiar anul acesta. Jurnalistul Ion Preaşcă de la Adevărul Moldova a explicat la RFI importanţa proiectului.