Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian Lupu se teme de alegeri anticipate în Republica Moldova

marian-lupu-se-teme-alegeri-anticipate-republica-moldova.png

Marian Lupu nu exclude organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, crede că o victorie a comuniştilor în cel de al doilea tur al alegerilor locale ar duce inevitabil la alegeri parlamentare anticipate. Nici unul dintre cei doi favoriţi la funcţia de primar al Chişinăului, comunistul Igor Dodon şi liberalul Dorin Chirtoacă nu a reuşit să obţină peste jumătate din voturi. În aceste condiţii, pe 19 iunie, va avea loc al doilea tur de scrutin.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Dacă în primul tur de scrutin Dorin Chirtoacă a fost susţinut, pe lângă partidul său, doar de liberal-democraţii premierului Vlad Filat, acum şi preşedintele interimar, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a anunţat că-l sprijină. El a spus că Dorin Chirtoacă, "este mai mult decât candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, este şansa de stabilitate şi progres în Capitală”.

Potrivit lui Marian Lupu, o victorie a comuniştilor în cel de al doilea tur ar duce inevitabil la alegeri parlamentare anticipate, întrucât ei nu vor accepta sub nici o formă să ofere coaliţiei majoritare în Parlament cele două voturi care nu-i ajung pentru a vota şeful statului.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care e şi un prosper om de afaceri, s-a arătat gata să contribuie financiar la campania lui Dorin Chirtoacă în turul doi.

 

Igor Dodon sună mobilizarea

 

De cealaltă parte a baricadei, comunistul Igor Dodon a cerut electoratului să se mobilizeze exemplar pentru al doilea tur.

Totodată, candidatul comunist s-a declarat nemulţumit de rezultatele alegerilor şi a spus că le-ar putea contesta în instanţă.

Dacă bătălia pentru Primăria Chişinăului continuă, în Consiliul Municipal, în schimb, comuniştii au obţinut deja majoritatea, pentru prima dată de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Deşi la alegerile de duminică, partidele din Alianţă au acumulat împreună cu aproape trei procente mai mult, după redistribuirea voturilor concurenţilor care nu au intrat în Consiliu, comuniştilor le-au revenit 26 din cele 51 de locuri. În aceste condiţii, lupta pentru Primăria Capitalei devine crucială pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană.